El període de consultes sobre el tancament de Nissan s’acaba sense cap acord

Els treballadors rebutgen l’última oferta de la multinacional, que preveu un degoteig d’acomiadaments a partir d’aquest desembre

Assemblea de treballadors aquest migdia al polígon de Pla d'en Coll, seu de la planta montcadenca de Nissan
CCOO

Aquesta matinada ha acabat sense acord el període de consultes sobre l'ERO de Nissan entre la direcció i els treballadors. D'aquesta manera, les dues parts posen punt final a dues jornades maratonianes de negociacions i al període final de consultes d'un mes. La plantilla rebutja l'última oferta de la multinacional, que preveu ajornar el tancament definitiu de les plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca fins a finals del 2021, però amb un degoteig d'acomiadaments a partir d'aquest desembre. Nissan dona de temps fins al dimarts, 4 d'agost, perquè els treballadors valorin les seves propostes. A partir d'aquell moment, l'automobilística podria executar l'ERO per als més de 2.500 treballadors, tot i que no hi hagi acord, tal com està permès des de la reforma laboral.

Els sindicats han rebutjat la proposta i han fet una contraoferta, però l'empresa l'ha considerat inassumible. Els treballadors amenacen de portar el conflicte als tribunals amb una demanda col·lectiva, perquè estan segurs de tenir base jurídica per impugnar el tancament. Per ara, han decidit mantenir la vaga indefinida que va començar fa més de 90 dies.  "Si hem d'anar als tribunals, hi anirem, no és cap farol, perquè volem un acord i les millors condicions i no permetrem que ens prenguin el pèl", ha dit el delegat de CCOO a la planta de Zona Franca, Miguel Ángel Boiza, durant l'assemblea feta aquest migdia a Montcada, a la qual han assistit mig miler de persones. També va intervenir el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, qui ha destacat que "si Nissan pensa que la via del conflicte els hi serà més ràpida o més barata estan molt confosos. Portar aquest procés a la confrontació serà un infern i el foc els cremarà sota els seus peus".

Oferta de l'empresa

L’oferta de l’empresa proposa mantenir l’activitat de la planta de la Zona Franca i els seus dos satèl·lits –a Sant Andreu i Montcada– fins al desembre de 2021, sempre que es reprengui la producció a final d’agost, interrompuda per la vaga dels treballadors, que ja arriba als noranta dies. Mentrestrant,  es crearà una mesa de reindustrializació i seguiment de l’activitat de la fàbrica amb governs i sindicats. La proposta de l’ERO divideix els treballadors en tres categories. Els més grans de 54 anys tindrien dret a prejubilacons que complementaran el seu salari al 90% fins als 63 anys. Els que tinguin entre 50 i 54 anys, veurien reduïda la seva prestació al 75% fins que compleixin 61 anys. Els menors de 50 rebrien una indemnització de 60 dies per any fins a un màxim de 42 mensualitats.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari