El repte de reconstruir el país després de la pandèmia protagonitza la Diada

La necessitat de prioritzar les polítiques socials per superar l’impacte de la Covid-19 centra els parlaments

Els portaveus municipals, l'alcaldessa i la representant de Serveis Socials, durant l'ofrena floral a l'escultura 'La força de la terra'
Lluís Maldonado

Enmig d’estrictes mesures de seguretat, amb aforament limitat, control de temperatura dels assistents i cadires distanciades, l’Ajuntament ha celebrat aquest matí la Diada Nacional de Catalunya. L’acte, transmès en directe per Montcada Comunicació, s’ha fet a la plaça de l’Església, com és tradicional, però s’ha limitat als parlaments i a l’actuació musical del violoncel·lista montcadenc Joan Riera. Ha primat l’austeritat per evitar concentracions de públic i el risc de contagi de la Covid-19.

La pandèmia ha estat ben present, no només en l’organització del protocol, sinó també en els discursos. L’alcaldessa, Laura Campos (ECP), s’ha referit a la traumàtica situació viscuda durant del confinament i a l’impacte que està tenint aquesta crisi sanitària en la societat montcadenca. L’edil ha tingut paraules de record per a les persones que han perdut la vida a causa del coronavirus i ha transmés el suport del consistori a les famílies afectades. Campos també ha posat en valor paper dels treballadors i treballadores dels serveis essencials "que s’han deixat la pell en la lluita contra el virus", ha dit.

Amb la vista posada en el futur més immediat, l’alcaldessa s’ha referit a la necessària recuperació del país com una oportunitat per fer front a les necessitat més urgents prèvies a la pandèmia. "Abans ja patíem el virus de la pobresa infantil, la precarietat laboral,  la violència masclista i la manca de resposta a la situació d’emergència climàtica", ha dit l’edil. Campos ha afegit que la reconstrucció s’ha de fonamentar en "un bon sistema de salut pública, en una educació pública sense segregació, una indústria forta, inversió en cultura i garantint que els ajuntaments disposem dels recursos necessaris perquè som l’administració més propera i la que dona resposta immediata en moments de crisi". L’edil ha acabat el seu discurs fent una crida a la unitat: "Més que mai, cal que siguem un sol poble per fer front a l’emergència sanitària i social i estem segurs que, amb el compromís de tothom, ens en sortirem". L’alcaldessa també ha aprofitat l’ocasió per condemnar els atacs a la mesquita del municipi que ha qualificat de "feixistes".

 

El paper dels Serveis Socials

La intervenció que fa tradicionalment un representant de la societat civil a la Diada, la fet enguany la treballadora de Serveis Socials de l’Ajuntament Meritxell Font. En nom del col·lectiu, Font ha recordat el caos durant l’inici de la pandèmia amb un allau de sol·licituds d’ajuda. "Vam viure jornades maratonianes, intentant donar resposta al centenar de trucades que rebíem a diari, sense poder tenir contacte personal ni amb els usuaris ni entre el nostre propi equip", ha explicat.

Font ha lamentat la manca de recursos tècnics i humans per fer front a una crisi d’aquesta envergadura i la "invisibilització" que ha tingut el sector, ja en precari abans de la pandèmia, per part d’algunes administracions. També s’ha referit a la situació d’abandonament en què s’han trobat alguns col·lectius, sobretot persones grans, i ha criticat la manca de resposta tant de l’Estat com de Benestar Social entenent que això "ha contribuït a potenciar l’estereotip que són una càrrega i a que, de manera no explícita, la societat hagi assumit la seva mort com un mal menor".

D’altra banda, Font ha posat de relleu que la pandèmia ha conduït a gent que ja es trobava en precarietat a un forat encara més profund, ha incrementat les desigualtats socials i ha estat un tràngol per a les víctimes de violència masclista que han quedat confinades amb els seus agressors.

Després de posar en valor la tasca feta per l’equip de Serveis Socials des de l’inici de la crisi sanitària, Font ha reclamat més recursos per al sector: "Afagem l’esperit de la Diada per reivindicar el valor dels Serveis Socials; hem de reclamar una societat més justa i igualitaria i cal centrar els esforços a garantir els serveis bàsics i la promoció d’accions preventives i comunitàries".

L'acte ha finalitzat amb l'ofrena floral a l'escultura 'La força de la terra' de l'escultor montcadenc Luis Barbosa, a càrrec de l'alcaldessa, acompanyada de Font i dels portaveus de tots els grups municipals –Juan Carlos de la Torre (ECP), Andreu Iruela (PSC), Jordi Sánchez (ERC) i Ana Pellicer (Cs)–, i amb el Cant dels segadors. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari