‘L’enfrontament partidista no beneficia ni resol els problemes de la ciutadania’

El portaveu del PSC confia que el partit pugui recuperar en els propers comicis el lideratge que va tenir al front del consistori

Andreu Iruela, a la seu de l’agrupació del PSC de la qual també és el primer secretari
Pilar Abián

Adreu Iruela és el portaveu del PSC, el grup majoritari en l’oposició, i la segona força més votada a les passades eleccions. Amb una renovació total de representants després de la forta davallada a les urnes viscuda al 2015, el partit aspira a recuperar en breu l’hegemonia que va tenir durant la primera dècada del segle.
 
Quins són els objectius del PSC per a aquest mandat?
Volem posar èmfasi a impulsar les prioritats reals de la ciutadania amb les nostres accions en el Ple per aconseguir que el govern municipal atengui realment les necessitats de la ciutat. Contribuir a què Montcada sigui punt d’atracció del coneixement i el talent, més inclusiva i accesible i on es crei ocupació estable i de qualitat. També, consolidar el nostre projecte polític per ser la primera força a les properes eleccions
Després de la travessa pel desert de l’anterior mandat, veu aquest com l’oportunitat de resorgir cara a recuperar l’Alcaldia?
Estem molt contents de la nostra progressió de vot a les passades eleccions en què vam passar de quatre a sis regidors. Això ens fa pensar que el treball previ va ser positiu. Avui dia, però, és molt difícil aconseguir majories absolutes i això fa que haguem de ser humils políticament per si en un futur hem de compartir govern. Si es dona el cas, ho farem amb qui tingui més coses en comú amb el nostre programa polític. Evidentment tenim vocació de govern i treballarem per això.
El Ple ha passat de vuit a quatre grups. Hi ha poc debat polític.
Ens hagués agradat més diversitat però els resultats van ser aquests. D’altra banda, ens alegra que hi hagi una majoria d’esquerres i només un grup de dretes, Cs, i que la ultradreta, representada per Vox, no arribés a entrar a l’Ajuntament. A diferència de l’últim mandat, el govern actual està en majoria, no necessita cap suport de l’oposició per aprovar els punts que porta al plenari, però igualment hem de fiscalitzar la seva acció. Pel que fa als debats polítics, malauradament estem condicionats per la situació actual i ara el que toca no és l’enfrontament, sinó col·laborar a superar aquesta pandèmia. També creiem que el tarannà del govern és diferent al del mandat anterior. 
En quin sentit?
Hi ha més predisposició en general i, en especial, de l’alcaldessa, perquè la relació sigui més fluïda. Se’ns facilita molta informació i es tenen en compte les nostres propostes; això fa que ens sentim partíceps de les decisions que es prenen. La política municipal donaria lliçons a l’autonòmica o a la nacional pel que fa al nivell d’entesa entre grups, sobretot quan es tracta de fer front a un estat d’alarma com l’actual. Com a partit, ens interessa fer una política dialogant, col·laborativa, no d’enfrontament partidista. Això no beneficia la ciutadania, forma part del passat, el que hem de fer és intentar resoldre els problemes. 
Mirar endavant i no enrere és el que el seu grup reclama quan el govern li retreu la gestió feta pel PSC en el passat. Creu que és una crítica injustificada?
Sí, quan només s’utilitza per atacar-nos. Hem reconegut públicament que no va ser una bona gestió política, però tampoc des del punt de vista tècnic. De tota manera, parlem d’un context diferent a l’actual. Hi ha un deute econòmic que ens limita i això és evident, però es va perdre l’últim mandat fent auditories per intentar destapar el que fos per culpar el PSC i no es va trobar res punible, res que es pogués denunciar a la Fiscalia. I les crítiques sempre han estat per al PSC quan el govern era en coalició amb CiU. D’altra banda, per què no parlem de l’herència positiva? De Montcada Aqua, la Biblioteca, l’estadi de La Ferreria o el pont de La Salle, per posar algun exemple. L’actual grup municipal no té cap motxilla del passat que se li pugui atribuir.
Certament no queda cap dels regidors d’anteriors mandats, el partit n’ha volgut fer creu i ratlla?
El que ha fet és treballar per la renovació, no només de càrrecs, també quant a la manera de fer política. Apostem per la proximitat  per no caure en els errors del passat. Pensem que ningú hauria d’estar en un càrrec més de dos mandats, tant públic com orgànic. Cal donar pas a companys amb idees noves per seguir progressant i apostar per polítiques d’entesa amb la resta de forces municipals. 
L’actual conjuntura també està contribuint al consens.
Tenim un compromís amb la ciutadania enfront la pandèmia. Independentment de les ideologies, hem d’unir esforços per donar cobertura a les persones més vulnerables que són les més perjudicades per la crisi sanitària, econòmica i social que estem vivint. Per sentit comú i vocació de servei públic no dubtarem a fer costat al govern totes les vegades que calgui per tal d’alleugerir l’impacte d’aquesta pandèmia. Això no vol dir que no seguim fiscalitzant la seva acció. La nostra feina com a oposició és vigilar que tot es faci correctament, a més de fer arribar al Ple les queixes que ens transmet la ciutadania.

Seccions:

Deixa un comentari