‘Aquest any és més important que mai vacunar-se contra la grip’

Laura Retuerto, infermera del CAP Les Indianes, explica quins són els principals grups de risc

La infermera Laura Retuerto, del CAP Les Indianes
Sílvia Alquézar

Fins al 30 d'octubre estarà en marxa la campanya de vacunació massiva contra la grip als dos CAP del municipi. Es recomana demanar cita prèvia al personal d’infermeria –CAP Montcada i Reixac 93 575 05 44; CAP Les Indianes 93 575 26 01; al telèfon 93 326 89 01 o a través del web de programació de visites. ‘laveu.cat’ ha parlat amb Laura Retuerto, infermera del CAP Les Indianes, sobre la campanya d’aquest any.

 

Enguany és més important que mai posar-se la vacuna?

Sí, per la coexistència dels dos virus. Seguint les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), es vol arribar a vacunar el 75% de les persones majors de 65 anys i personal sanitari i sociosanitari, i el 60% de dones embarassades i puerperi fins a 6 mesos i persones amb factors de risc com diebetis o hipertensió. L’objectiu és disminuir la incidència de la malaltia per evitar menys complicacions a les persones de risc i més vulnerables i per intentar disminuir la pressió assistencial. Una de les novetats importants d’aquest any amb la conjuntura actual de la Covid-19 és que també s’ha fet la recomanació al personal docent.

Per a la resta de població, per a la que no és de risc, també es recomana?

En principi, s’està recomanant a la població a partir dels 60 anys, embarassades i persones amb factors de risc. Però, també es recomana la vacunació per a la gent sana que conviu amb una persona de risc. Per a la gent sana que no té contacte amb gent vulnerable, seria com cada any, pot consultar al personal sanitari per saber què li aconsella.

Esteu notant que hi ha un increment de persones que decideix vacunar-se aquest any?

Sí, la gent té por. Ens pregunten més. És important recordar que la vacuna no es pot administrar si es té alguna simptomatologia com febre, un refredat o una infecció. També volem destacar que les persones que es vacunen de la grip no tenen més probabilitat de contraure la Covid-19. Això és una informació falsa que circula entre la ciutadania.

Cal demanar cita prèvia per vacunar-se?

Sempre recomanen amb cita prèvia per evitar aglomeracions i no haver d’esperar ni fer cua. Hi ha diferents vies de contacte, ja sigui per telèfon, a través de La meva salut i presencialment, tot i que aquest última és la menys recomanable. El nostre objectiu és facilitar que tothom és vacuni, som flexibles. Si algú ve a visitar-se o fer una gestió, també es pot aprofitar per administrar el fàrmac.

Quin és l’horari de vacunació?

L’hem ampliat perquè el volum de persones que estan sol·licitant vacunar-se és alt. Estem fent de 9 a 12h i de 15 a 17h, però si algú ve fora d’aquest horari també el vacunarem. La campanya massiva acabarà a final de mes, però les vacunes s’administren durant tot l’hivern demanant hora a infermeria. També vacunem a domicili a persones que no poden desplaçar-se als CAP i ens hem coordinat amb les dues residències de gent gran i la llar Jesús Farrés per a persones amb discapacitat psíquica per facilitar el fàrmac als residents i al personal professional.

Els CAP del municipi no utilitzen cap equipament extern per fer la vacunació massiva com s’està fent a d’altres municipis. Per quins motius?

Als dos CAP podem seguir les directrius que marca Salut d’higiene i ventilació, per això, hem decidit fer-ho com sempre. Ho fem al CAP Montcada i al CAP Les Indianes. Al dispensari de Can Sant Joan no s’administra.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari