Aprovada una moció del PSC per exigir la millora del finançament local

Els grups municipals consideren imprescindible que l’Estat i la Generalitat dotin els ajuntaments dels recursos necessaris

El Ple de l’Ajuntament, reunit aquest dijous en la sessió ordinària de novembre, va aprovar una moció presentada pel PSC per exigir a la Generalitat el compliment del finançament cap als ens locals. El document va comptar amb el suport d’ECP i Cs, mentre que ERC va fer un vot diferenciat, en abstenir-se a la majoria dels punts i votar en contra als apartats 2, 3, 4 i 6 relacionats amb la creació de fons directes per a les administracions locals.

El text va generar un ampli debat entre les forces polítiques, les quals van coincidir a destacar que és imprescindible que l’Estat i la Generalitat dotin als ajuntaments del finançament necessari. Els consistoris no podem ser els executors únics dels protocols que generen altres administracions supramunicipals i, a més, sense garantir els recursos, va destacar el socialista Andrés Iruela durant la presentació de la moció, qui va elogiar el govern central per haver aprovat la suspensió de les regles fiscals que permeten als ens locals la utilització del romanent negatiu, però va criticar la Generalitat en considerar que no ha fet cap esforç per ajudar els ajuntaments. L’edil també va exigir a l’executiu català “posar en marxa de manera urgent mecanismes compensatoris i recursos extraordinaris dirigits als consistoris per revertir les retallades històriques cap al món local”.

El document aprovat inclou un punt, afegit a proposta d’ECP, en què s’insta a l’Estat espanyol a concretar el procés de governança amb els ens locals per a la participació directa en els recursos provinents del programa Next Generation de la Unió Europea. El món local està infrafinançat i maltractat econòmicament i cal que els governs central i català compensin el sobreesforç que està fent per pal·liar els efectes de la pandèmia”, va argumentar l’alcaldessa, Laura Campos, en nom dels comuns, tot apuntant la necessitat de fer una assignació directa dels fons europeus cap als ajuntaments.

Per la seva banda, ERC va defensar la gestió del govern català, tot destacant l’increment del Fons de Cooperació Local amb una partida de 120 milions d’euros. “A Montcada i Reixac, ens tocaria aquest any un total de 50.00 euros i 300.000, el 2021, va avançar el president de l’Àrea Econòmica, Gerard Garrido, qui va criticar el grup socialista perquè no va parlar del deute de l’Estat amb els ajuntaments. “El deute de la Generalitat amb el consistori montcadenc és pràcticament nul. Per contra, encara estem esperant l’ajut de 5.000 milions que el govern central va prometre als ajuntaments”, va explicar el regidor republicà.

Per part de Cs, la portaveu del grup municipal, Ana Pellicer, va manifestar la seva sorpresa amb la moció del PSC: “Em sembla curiós que proposin iniciatives que el nostre partit fa temps que reclama. Trobo oportú que sumen forces en aquest sentit”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari