Cribratge massiu amb tests ràpids, dimecres i dijous

Les proves es faran a l’Àgora de Montcada Aqua a persones majors de 14 anys que visquin o treballin al municipi

Els resultats dels tests antígens es coneixen en poques hores
65Ymas

El Departament de Salut de la Generalitat durà a terme un cribratge poblacional a Montcada i Reixac dimecres i dijous. Serà el segon que es fa al municipi després del que es va realitzar a l'INS La Ferreria al mes d'octubre, tot i que en aquesta ocasió no es faran PCR sinó tests ràpids d'antígens, amb la qual cosa els resultats es coneixeran en qüestió d'hores.

Un equip sanitari s’encarregarà de la realització de les proves, que seran gratuïtes i voluntàries per a totes les persones majors de 14 anys que visquin o treballin al municipi –els menors d'edat hauran d'anar acompanyats per un adult. Es tracta d’una estratègia conjunta en la lluita contra la Covid-19 del Departament de Salut amb l’Atenció Primària Barcelona Ciutat de l’ICS (CAP Montcada i CAP Les Indianes), el  Servei de Vigilància Epidemiològica i l’Ajuntament. El consistori habilitarà l’Àgora del Montcada Aqua (carrer Tarragona, 32) per a la realització del cribratge, que té com a objectiu detectar casos asimptomàtics i tallar amb antelació les cadenes de transmissió del virus.

Les proves es faran entre les 9 i les 19h i no serà necessari fer una reserva prèvia; únicament caldrà presentar el DNI o la Targeta Sanitària. Si es detectés una elevada afluència de persones per fer-se la prova, es plantejarà la possibilitat d'ampliar-ne el nombre de dies. L'Ajuntament també posarà a disposició com a pàrquing les antigues pistes d'atletisme Pla d'en Coll.

 

Satisfacció municipal

És una oportunitat molt important per conèixer l’autèntica incidència del virus a Montcada i Reixac i evitar que els contagis puguin arribar a créixer. Fins ara teníem una primera aproximació de quina era la situació, però en casos així és vital saber en quin punt ens trobem”, ha manifestat l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), satisfeta per la decisió del Departament de Salut. L'dedil també ha alertat que en els pròxims dies, a mesura que es vagin coneixent els resultats de les proves, les taxes de risc de rebrot i de transmissió (Rt) creixeran, però ja fet una crida a la calma: “El més important és tenir detectades i informades a totes les persones que hagin donat positiu per tal de garantir que puguin complir amb l’aïllament”.

 

Procediment

La prova consisteix en la realització d’un test ràpid d’antígens amb el qual es podrà detectar la presencia del virus a mucoses oferint el resultat en menys de 15 minuts. Un cop realitzada, les persones podran abandonar l’espai a l’espera dels resultats que seran gestionats pels centres d'atenció primària. En el cas que sigui negatiu rebran un missatge SMS en un màxim de tres hores i, si el resultat és positiu, la trucada serà immediata per començar l’aïllament domiciliari, l'estudi de contactes, les indicacions mèdiques i la baixa laboral si procedeix. El resultat també estarà disponible al portal www.lamevasalut.gencat.cat del Departament de Salut.

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a d'altres. Es tracta de detectar el màxim nombre de positius possible, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, contagiar persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

El Departament de Salut és l’encarregat de decidir quins municipis o barris de Catalunya s’han de sotmetre a un cribratge massiu de la població, basant-se en criteris epidemiològics i en la incidència que mostren les dades que recull el web www.dadescovid.cat

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari