Montcada i Reixac és un dels municipis amb més risc d’inundacions

L’últim mapa de l’ACA amplia els espais tipificats com a inundables i obliga a adoptar noves mesures de prevenció

La Riera de Sant Cugat és un dels punts negres pel que fa a inundacions
Arxiu/ Montcada Comunicació

L’impacte dels aiguats del 18 de desembre sobre Montcada i Reixac respon a diferents factors. D’una banda al gran volum de pluja que va caure i de l’altra, al fet que es tracta d’una de les localitats amb més risc d’inundabilitat de tot Catalunya en estar travessada per dos rius, dues rieres i diferents torrents. Així queda reflectit en l’última actualització del mapa de perillositat i de risc de la conca fluvial de Catalunya fet per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) –encara pendent d’aprovació– on s’amplia l’espai que determina la possibilitat d’inundacions amb un període de retorn de 10, 100 i 500 anys.

El punt residencial més inundable és el nord-oest de Terra Nostra per la seva proximitat a la riera de Sant Cugat, que es podria veure afectat per calats d’entre 40 cms i un metre d’alçada cada 10 anys. El nou Pla de millora de la Zona 15 ja recull les determinacions legals de l’ACA i no permet la construcció de nous d’habitatges o l’ampliació dels ja existents en cotes inundables. En un segon nivell, amb períodes de retorn de 100 anys, l’ACA situa, a més del nord de Terra Nostra, Montcada centre –entre l’R2 i el Besòs; el barri de la Ribera; els carrers de Can Sant Joan més propers al riu i Montcada Nova-Pla d’en Coll, tocant a l’R2. Quant a polígons, els que presenten més risc d’inundació són el sud-oest de la Ferreria, el Pla d’en Coll i Can Milans.

El mapa de risc per períodes de retorn de 500 anys amplia l’àmbit dels barris i polígons ja esmentats a la Font Pudenta, la totalitat de Montcada Nova, Molí d’en Bisbe i Foinvasa. “Aquest mapa té la seva repercussió des d’un punt de vista urbanístic, ja que estableix on es pot construir i on no, o quines característiques ha de tenir l’edifici per minimitzar l’impacte de possibles inundacions”, ha explicat el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC). Com a exemple, l’edil afegeix que el projecte d’ampliació de l’INS La Ferreria s’ha modificat aixecant 50 cms la cota interior de l’edifici. També es troba aturada la promoció d’habitatges del carrer Quarters de la Font Pudenta perquè l’ACA no admet habitatges als baixos. 
“Malgrat tot, no hem ser ser alarmistes”, assegura l’edil tot assenyalant que “els riscos de riudades com la del 1962 –en què els danys van ser gravíssims tot i ploure menys– s’han minimitzat molt gràcies a la canalització de les lleres i a que s’han anat adaptant tant el planejament com les normatives per aplicar mesures preventives”. L’edil també considera necessari potenciar un urbanisme públic més naturalitzat i permeable que permeti la filtració de l’aigua quan plou.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari