Aprovada la moció d’ERC en suport a independentistes encausats

El punt ha tingut el suport d’ECP i el vot en contra de l’oposició, PSC i Cs

Aquesta tarda, en la represa del Ple de gener –suspès ahir per motius tècnics–, s'ha aprovat, amb els vots a favor d'ECP i ERC, la moció presentada per Esquerra en suport als més de 250 encausats per les manifestacions a la Jonquera que es van fer de l'11 al 13 de novembre del 2019 i posteriorment, a Girona, en protesta contra la sentència condemnatòria als polítics i activistes independentistes per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre del 2017. Entre els encausats hi ha un veí de Montcada i Reixac, segons ha assenyalat el partit.

En l'exposició de motius, ERC expressa que el dret a la manifestació ha d'estar protegit i denuncia manca de garanties processals en el sumari,així com mala praxis, abús de poder i vulneracions en les causes judicials contra l'independentisme. "Presentem aquesta moció per justícia i solidaritat amb tots els represaliats independentistes, fins a més de 2.900 persones, i especialment amb el veí de Montcada encausat amb el qual compartim lluites i ideals", ha dit el portaveu d'ERC, Jordi Sánchez.

Els acords recollits al text aprovats pel Ple són exigir als òrgans judicials l'arxivament de la causa en considerar que posa en perill la llibertat d'expressió, de manifestació i de protesta; exigir a l'Estat una llei d'amnistia o l'indult per a totes les persones preses i represaliades així com el tancament de tots els processos oberts a la causa general contra l'independentisme i mostrar tot el suport com a consistori a les persones encausades, especialment a les que són veïnes del municipi. L'alcaldessa, Laura Campos, ha intervingut en nom d'ECP i ha puntualitzat que, tot i no compartir algunes de les afirmacions recollides a la part expositiva de la moció el seu grup, sí comparteix els acords. Campos ha agraït a ERC que hagi acceptat incloure al text l'opció de l'indult, tot i que el partit només defensa l'amnistia.

 

En contra

Tant el PSC com Cs han votat en contra de la moció. En nom dels socialistes, Andreu Iruela ha assegurat que el seu partit considera "indiscutible" el dret a la manifestació i a la llibertat d'expressió, "pèro també el respecte a les resolucions judicials en el marc d'un Estat de dret", ha dit.

El regidor de Cs, Juan Romero, per la seva banda, ha posat el focus en els disturbis que va haver a Barcelona al novembre del 2019 amb motiu de les protestes independentistes. "Una cosa és el dret a manifestació i l'altre el dret a generar el caos", ha dit per argumentar l'oposició del grup a la moció.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari