La moció d’ERC en suport a Pablo Hasél prospera amb els vots del govern

L’altra moció presentada pel grup republicà en suport a una Llei d’amnistia va ser rebutjada

El Ple va aprovar ahir una moció en suport al raper Pablo Hasél presentada pel grup d'ERC que va obtenir el suport d'ECP i el vot diferenciat del PSC en dos punts mentre que Cs va votar-hi en contra. El text recull els acords següents: denunciar les sentències dels tribunals espanyols que posen en entredit les garanties del sistema judicial i la separació de poders; reiterar el compromís del món local amb la llibertat d'opinió i expressió; condemnar la pena imposada a Pablo Hasél per l'expressió del seu pensament a través de les seves cançons i piulades; promoure la modificació del codi penal perquè es despenalitzin aquest tipus de delictes; manifestar el rebuig a totes les agressions violentes que s'han produït des de la detenció de Hasél i el suport a les víctimes de la violència policial, i demanar a la Conselleria d'Interior que revisi els fets ocorreguts a les manifestacions així com al Parlament de Catalunya que limiti i reguli les actuacions d'ordre públic dels Mossos.

Els grups més crítics amb la moció van ser el PSC i Cs. Els socialistes, que van votar a favor del punt segon i quart del text, es van referir a les manifestacions amb greus incidents viscudes els darrers dies als carrers de Barcelona. "No estem d'acord en què es digui que hi ha una regressió democràtica al nostre país"  va dir el representant del PSC Andreu Iruela tot afegint "cap dret es pot defensar amb violència; els drets fonamentals tenen límits constitucionals". La portaveu de Ca, Ana Pellicer, per la seva banda, va acusar ERC de voler "blanquejar" la imatge de Hasél amb "mentides i manipulacions" i va insistir que el cantant no ha estat encausat per les seves cançons sinó per una suma d'actuacions "delictives".

En nom d'ERC, el portaveu del grup, Jordi Sánchez, va dir que la moció no entra a valorar la pertinença dels comentaris inclosos a les cançons de Hasél sinó la llibertat d'expressió. Quant als successos viscuts al carrer, l'edil va dir que la seva formació codemna "tots els tipus de violència" i va criticar que es vulgui criminalitzar el gruix dels manifestants per les accions incíviques o delictives d'uns pocs. "Hi ha clarament un interès per aturar les mobilitzacions pacífiques que busquen acabar amb les privilegis i que hi hagi avenços democràtics", va dir. També Mar Sempere (ECP) va condemnar la violència gratuita però va alertar que no es pot criminalitzar la disidència. Així mateix, l'edil va posar el focus en la necessitat que les forces de seguretat actuin aplicant el "principi de la proporcionalitat".

 

Moció rebutjada

La segona moció debatuda al Ple, presentada també per ERC i a favor de l'amnistia no va obtenir el suport de la resta de grups, ja que el seu soci de govern  –ECP– es va abstenir i l'oposició –PSC i Cs– va votar en contra. Els republicans reclamaven a les Corts espanyoles una Llei d'Amnistia que permeti la posada en llibertat dels activistes i polítics empresonats així com de totes les persones encausades en el marc del procés independentista, que el partit xifra en més de 2.800. ECP va argumentar la seva abstenció dient que el text no recull l'indult, l'opció que els comuns veuen viable atés que la correlació de forces que hi ha al Congrés no permet aprovar avui dia una Llei d'Aministia mentre que sí que hi ha majoria per afrontar la reforma del delicte de sedició al Codi Penal. 

El PSC va votar en contra de la moció entenent que l'amnistia només té sentit en el trànsit d'un règim totalitari a un Estat democràtic mentre que Cs va qualificar la proposta d'ERC d'"indecent".

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari