L’AV Bosc d’en Vilaró alerta sobre el deteriorament de la urbanització

L’entitat reclama poder fer actuacions urgents per evitar que vagi a més la degradació dels vials i dels espais comuns

L’AV Bosc d’en Vilaró ha expressat públicament la seva preocupació per l’estat de degradació en què es troben els espais comuns de la urbanització –ubicada en sòl forestal, al parc de la Serradala de Marina–, principalment els vials i els parcs infantils, així com algunes de les 206 cases existents al sector. “Si l’Ajuntament no actua o no ens dona permís per fer les obres més urgents, qui es farà responsable el dia que passi una desgràcia?”, es pregunta la presidenta de l’AV, Loli Alfonso. 
L’entitat encara espera resposta a la instància que el 4 de desembre va registrar al consistori amb aquesta petició, argumentant que el Pla Especial de la serralada de Marina considera la urbanització com a fora d’ordenació i que, atenent a aquesta tipificació, es poden admetre les obres d’adequació i rehabilitació necessàries. “Necessitem el seu pronunciament perquè, en cas que sigui negatiu, valorarem la possibilitat de presentar un recurs davant del Jutjat contenciós administratiu”, explica l’advocat de l’AV, Jaume Messeguer. L'Ajuntament, però, puntualitza que fora d'ordenació és un terme que només es pot aplicar a habitatges existents abans del planejament i que el sector en qüestió sempre ha estat considerat forestal, tant pel Pla General Metropolità com pel Pla Comarcal preexistent.
 
Referents
L’AV reclama per a la seva urbanització el mateix tracte que reben altres nuclis com el seu. Per proximitat, s’emmirallen en dues de Sant Cugat, Sol i Aire i Mas Fortuny. “Les dues que compten amb el suport explícit del seu consistori”, assegura Loli Alfonso. Justament aquests dies han seguit amb interès l’aprovació definitiva del Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat), que identifica aquests nuclis habitats amb la denominació d’Espais de Regulació Especial (ERE) amb l’objectiu d’abordar la desaparició de les edificacions existents i restituir els valors ambientals afectats. “Tenim clar que el PEPNat no anava a legalitzar les urbanitzacions, però no marca un calendari d’extinció i assenyala que el que es faci haurà de comptar amb la participació de les administracions i dels propietaris”, explica la presidenta de l’AV. 
 
Demandes
L’única actuació que s’ha fet recentment a la urbanització ha estat l’arranjament del camí principal, amb permís de l’Ajuntament de Badalona, ja que es troba al seu terme municipal. El vial es trobava molt deteriorat i la companyia d’autobús TUGSAL va dir que, si no es reparava, no podria mantenir el servei. “Necessitem tenir els camins d’accés i els interns en condicions perquè alguns s’estan desfent i corren perill d’esllavissada”, diu Loli Alfonso. Una altra de les problemàtiques pel que fa a la mobilitat és que quan plou hi ha vials pels quals no es pot transitar perquè, en no existir ni clavegueram ni canalització d’aigües, esdevenen torrents naturals. El veïnat també reclama la reposisió del mobiliari urbà als parcs infantils i que la companyia telefònica els doti de fibra òptica perquè tenen una connectivitat molt deficient que els dificulta el teletreball i les connexions en línia. 
 
Al deteriorament de l’espai derivat pel pas del temps també s’hi suma ara la degradació provocada per l’incivisme. Arran la pandèmia, el nombre de visitants a la muntanya i a la urbanització s’ha desbordat, especialment a la nit i els caps de setmana. “Pugen aquí a fer ‘botellons’, festes i, fins i tot, barbacoes al parc infantil de la urbanització”, lamenta Loli Alfonso, tot agraint al regidor responsable de la Policia Local, Oriol Serratusell (ECP), i al cos policial la seva diligiència cada vegada que els veïns reclamen la seva intervenció.  
 
Marc legal
Aquesta no és la primera vegada que les demandes formulades per l’AV Bosc d’en Vilaró arriben a l’Ajuntament. Segons fonts de l’Àrea Territorial, la petició que planteja l’entitat i que obtindrà resposta en breu ja ha estat presentada i resolta en diverses ocasions, tant pels serveis tècnics del consistori com pels de la Generalitat. Al 2017, en el marc de la Mesa Cívica, es va sol·licitar al Departament de Territori i Sostenibilitat si era possible autoritzar obres de manteniment en el sector. “La resposta va ser taxativa, la legislació i els planejaments vigents no ho permeten”, ha explicat el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC).
El Jutjat contenciós administratiu al qual vol acudir l’AV també s’ha pronunciat recentment en el mateix sentit, desestimant l’estiu passat la petició de permís d’un propietari per fer la connexió d’aigua potable a la xarxa i amb els mateixos arguments, que la finca es troba en sòl no urbanitzable d’especial protecció.
 
El PEPNat de Collserola
L’edil comparteix les preocupacions dels veïns, però assenyala que la Llei és ben clara al respecte: “La urbanització es troba en zona forestal i ha de ser restituïda com a tal; de fet, el PEPNat de Collserola, en què es referencien els veïns, també preveu l’extinció diferida per a les urbanitzacions incloses a l’ERE –Espai de Regulació Especial–, amb instruments similars als del Pla de Bases que l’AMB va fer per al Bosc d’en Vilaró al 2016”.
L’edil assegura que només en el marc d’un programa d’actuació com el de l’esmentat Pla –que l’Ajuntament va aprovar inicialment, però que va quedar aparcat dos anys més tard a petició dels veïns, frontalment oposats– es podrien autoritzar i fer actuacions per garantir la seguretat, l’accessibilitat i la salubritat al sector.
 
Prioritats
Sánchez insisteix que el govern és conscient de la problemàtica urbanística i social de la urbanització i assegura que reclamarà per al Bosc d’en Vilaró el mateix tracte que s’atorgui a d’altres nuclis habitats sense possibilitat de regularització. L’edil assegura que els problemes urbanístics del municipi són una de les prioritats de l’executiu local i així ho demostra el fet que s’acabi d’aprovar el projecte d’urbanització i de reparcel·lació de l’Estany de Gallecs i que també s’estiguin tramitant els de Vallençana Baixa. “Malauradament aquesta no és la situació del Bosc d’en Vilaró”, lamenta el regidor.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari