Incògnita sobre el futur de Nissan a cinc mesos del tancament de la planta local

El període d’ofertes per reindustrialitzar les plantes acaba sense el compromís de cap gran fabricant

La plantilla ha tallat la carretera C-17, amb la fàbrica de Nissan de fons
Lluís Maldonado
Els treballadors van manifestar-se el passat 28 de maig per reclamar la reindustrialització de la planta de Montcada

El futur de les fàbriques de producció de Nissan a Barcelona segueix sense resoldre's a poc més de cinc mesos del tancament, el 31 de desembre d'enguany. La taula de reindustrialització ha tancat el període d'ofertes sense una proposta ferma d'inversió que absorbeixi el teixit industrial i els prop de 3.000 llocs de treball directes que deixarà la multinacional. Aquest és l'escenari exposat aquest dijous en la darrera reunió de la taula de negociació en què participen administracions públiques, l'empresa i el comitè d'empresa.

Les úniques alternatives a la reindustrialització provenen, ara per ara, d'empreses vinculades a projectes elèctrics. La marca de fabricació de motos elèctriques 'Silence' ha mostrat interès per instal·lar-se a la planta del Pla d'en Coll, que actualment es dedica a processos d'estampació de vehicles, on treballen 150 persones, dels quals més del 60% s'acolliran a prejubilacions arran de l'acord social pactat a l'agost passat. Aquest col·lectiu es podrà acollir al pacte nacional de les pensions signat recentment per l'executiu espanyol, i "per tant l'Expedient de Regulació d'Ocupació pactat l'any passat no afecta", ha aclarit el portaveu de CCOO, Javier Adalid, davant els dubtes que hi ha hagut en les darreres setmanes. 

L'anunci de la reconversió de la indústria de l'automòbil elèctric amb una injecció per part de l'estat espanyol de més de 40.000 milions d'euros encara no ha convençut cap gran inversor. "No podem deixar passar més temps, i al setembre exigim la concreció total, tant del tipus d'empresa com dels calendaris", ha dit Adalid. Les administracions espanyola i catalana tenen reunions en els propers dies amb dues empreses xineses de fabricació de vehicles que han mostrat interès en implantar-se a Barcelona, però sense presentar, de moment, cap proposta concreta. "No descartem cap proposta, però sí que som partidaris que hi hagi un gran projecte que pugui quedar-se amb tots els actius de Nissan i comptar amb la plantilla, els proveïdors i les empreses auxiliars" , ha subratllat el president del comitè d'empresa a Montcada, Diego Belmonte.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari