L’Ajuntament insta la Generalitat a clausurar l’activitat de la cimentera

Ara fa quatre mesos que el Suprem va desestimar els recursos presentats per Lafarge-Holcim i el govern autonòmic contra la sentència que anul·la l’autorització ambiental atorgada a la planta

Imatge de la cimentera, amb el barri de Can Sant Joan en primer terme
Arxiu/ Laura Grau

L’Ajuntament ha informat a través d'un comunicat que a final de juliol va presentar en la secció Tercera de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la demanda d’execució de la sentència dictada al desembre del 2019 per aquest mateix tribunal contra l'empresa Lafarge-Holcim i la Generalitat. L'órgan judicial declarava nul l’atorgament de l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) a la cimentera, entenent que tant l'AAI com la llicència d’activitats –concedides per la Generalitat a l’empresa al 2015 i al gener del 2018– es basen en un estudi ambiental obsolet. Això significa que la indústria, a data d’avui, no té llicència per funcionar.

La sentència es va declarar ferma el passat 28 d’abril, després que el Tribunal Suprem (TS) no admetés a tràmit els recursos de cassació interposats per la Generalitat de Catalunya i la pròpia cimentera. Quatre mesos després, però, no hi ha hagut cap canvi, tot i que la llei determina un període de dos mesos per a l’execució voluntària d’una sentència. És per aquest motiu que el consistori s'ha adreçat al TSJC perquè el tribunal insti la Generalitat a complir amb l’obligació de clausurar l’activitat de Lafarge-Holcim al municipi, en no disposar de la preceptiva autorització ambiental. En el seu escrit, el consistori argumenta que existeixen precedents en aquest sentit.

D'altra banda, l'Ajuntament proposa al TSJC que marqui un termini màxim per al compliment de la sentència i requereix a la Generalitat a establir un òrgan administratiu que es responsabilitzi de les actuacions que facilitin la clausura de l’activitat de la cimentera.

 

Llarga lluita judicial

El litigi judicial contra l'empresa arrenca del 2010, moment en què LafargeHolcim, amb l'autorització de la Generalitat, va començar a utilitzar biomassa com a combustible substituint el coc de petroli per llots de depuradora, restes d’esporga, marro de cafè i farines càrniques. Les primeres demandes les va fer l'AV Can Sant Joan en considerar que aquesta pràctica, anomenada pel sector cimenter com a valorització, implica la incineració de residus i l'emissió de contaminants. Al 2016, l'Ajuntament es va afegir al litigi amb una demanda pròpia, en la mateixa línia de les liderades per l'entitat veïnal amb la qual comparteix l'opinió que la cimentera no hauria de continuar oberta a poc més de 100 metres del nucli urbà.

 

Posicionament de l'empresa

Fins ara les resolucions judicials no han alterat el normal funcionament de la planta de LafargeHolcim que assegura no haver rebut cap comunicació de clausura per part de la Generalitat. La direcció sempre ha argumentat que els litigis es redueixen a un error de forma en la tramitació de l’AAI i que les sentències en cap moment qüestionen el comportament ambiental de la factoria que qualifiquen d’“exemplar”. També manifesta complir fil per randa amb totes les normatives i superar totes les inspeccions de la Generalitat.

Pel que fa a la plantilla, que compta amb 75 empleats directes i 300 indirectes –segons fonts del Comitè d'empresa–, els litigis es veuen com una amenaça als seus llocs de feina. Per això, els representants del Comitè, molt crítics amb el posicionament de l'Ajuntament, han manifestat en reiterades ocasions la intenció de lluitar fins on calgui per evitar el cessament de l'activitat a la planta presentant, si escau, demandes contra la Generalitat, a qui assenyalen com a màxima responsable del conflicte.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari