Més d’un terç de les terrasses habilitades per la pandèmia es mantindran

La situació d’exempció de taxes fixada per l’Ajuntament durant 18 mesos va acabar al desembre

Una de les mesures que l’Ajuntament va posar en marxa en acabar el confinament, al maig del 2020, per ajudar el sector de la restauració a recuperar-se econòmicament després de més de dos mesos de confinament va ser la flexibilització per permetre els bars i restaurants tenir o ampliar les seves terrasses, així com l’exempció de taxes per aquest concepte. La iniciativa va ser ben rebuda pel sector –que inclou 232 establiments– i va donar peu a la presentació de 76 sol·licituds de les quals una setantena van ser admeses.

El que inicialment havia de ser per a l’any en curs finalment es va allargar també al 2021. El passat mes de desembre, però, l’exempció va ser rebocada i els establiments que vulguin mantenir la seva terrassa o bé l’ampliació sol·licitada, han de fer el tràmit corresponent davant del consistori i pagar les taxes –imports que van en funció dels metres a ocupar i la categoria dels carrers– seguint el procediment ordinari.

Fins al moment, 26 establiments –més d’un terç del total–, ja han donat el pas de continuar amb l’experiència iniciada a causa del marc Covid. Un d’ells és el Cafè Colon de l’ABI, al carrer que porta el mateix nom. En el nostre cas, poder posar terrassa ha estat la salvació perquè ens ha permès sobreviure i ens ha ajudat a reinventar-nos; a part, també ha donat vida al carrer, així que ha estat molt positiu des del punt de vista comunitari”, explica Yolanda Delgado.


Fins al moment, 26 establiments –més d’un terç del total–, ja han donat el pas de continuar amb l’experiència iniciada a causa del marc Covid


Altres bars que ja tenien terrassa van sol·licitar la seva ampliació aprofitant les mesures plantejades per l’Ajuntament. Paqui Ligero, del Bar Restaurant La Peña, a la Font Pudenta ha fet una valoració positiva de l’experiència: Ha anat bé, perquè inicialment els clients no podien entrar a l’espai interior; a més, a la gent li agrada estar a la terrassa, així que ens agradaria mantenir-la com la tenim ara. A punt d’arribar als dos anys de l’inici de la pandèmia, Ligero reconeix que la recuperació està sent molt lenta. No estem ni al 50% de treballar com abans, arribar-hi encara està força lluny i dono gràcies que tenim molt bons clients i amics que ens donen suport”, explica.


Ampliar o habilitar noves terrasses ha implicat una inversió per als establiments, que han hagut de delimitar amb tanques o altres elements l’espai a ocupar


Tot i l’exempció de taxes municipals durant els darrers 18 mesos, ampliar o habilitar noves terrasses ha implicat una inversió per als establiments, que han hagut de delimitar amb tanques o altres elements l’espai a ocupar. En el cas de les que s’han ubicat a la pròpia calçada, algunes també han fet el terra de fusta. “És una inversió que a l’estiu recuperes, perquè tens clientela, però que a l’hivern no amortitzes”, diu Vanessa Lozano, del Bar Edelweis, al carrer Jaume I, mostrant les cadires buides en un matí gèlid en què les baixes temperatures no conviden a seure-hi. La gent encara està molt rèacia a entrar-hi i, a sobre, ara hem hagut de reduir l’aforament”, lamenta Lozano.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari