La Coordinadora del Baix Besòs reclama a les administracions una mirada integral sobre els problemes del territori

El col·lectiu considera que la ciutadania ha de participar en la planificació estratègica de l’espai

Vista del riu Besòs des del pont de vianants de Can Sant Joan, amb la Ribera en segon terme
Pilar Abián

Afrontar la resolució a les problemàtiques del territori des d'una visió integral i transversal que respongui a les necessitats de la població i promoure la participació de la ciutadania en la definició d'un nou model de ciutat metropolitana són les principals reivindicacions de la recentment constituïda Coordinadora Veïnal del Baix Besòs. El col·lectiu, que treballa per a la construcció d'una governança metropolitana de l'eix del Besòs des del teixit veïnal, agrupa diferents federacions, associacions i entitats, entre les quals hi ha la Favmir i l'AV Can Sant Joan.


El col·lectiu considera que mirar cap a l'eix Besòs és una qüestió de "justícia espacial pendent" i que el territori presenta un conjunt de dèficits econòmics i socials causats per problemes estructurals que cal afrontar des d’una "mirada integral amb èmfasis en la dimensió social"


Després de l'anunci fet per la Generalitat, la Diputació i l'AMB la passada setmana sobre la seva incorporació al Consorci del Besòs, la Coordinadora del Baix Besòs, ha fet un comunicat en què expressa el seu desig que aquest pas serveixi per "generar un espai horitzontal i coordinat de planificació i concreció dels projectes en la zona, per contrarestar els seus grans dèficits pendents i propiciarï les condicions reals per a la governança metropolitana de la zona". En aquest sentit, el moviment veïnal insisteix en que es garanteixin els equilibris territorials i la participació horitzontal de totes les administracions, especialment dels ens locals, així com de la ciutadania. "Es fa imprescindible una planificació estratègica conjunta del territori per part dels municipis on puguin definir, al costat dels seus veïns, el model de ciutat metropolitana en la qual volem viure. Al mateix temps, i com a precondició d'aquesta governança, també s'haurà garantir la participació veïnal de forma sostinguda per generar una veritable transformació social", assenyala la Coordinadora veïnal en el seu comunicat.

El col·lectiu considera que mirar cap a l'eix Besòs és una qüestió de "justícia espacial pendent" i que el territori presenta un conjunt de dèficits econòmics i socials causats per problemes estructurals que cal afrontar des d’una "mirada integral amb èmfasis en la dimensió social". Per això, alerta que no sols s'ha de posar l'accent en l'entrada de recursos financers, sinó en el destí que es donarà a aquests recursos. "La realització de grans projectes, si no incorporen mesures per satisfer les necessitats de l’entorn social, no són la resposta ja que podrien, fins i tot, tensionar més el territori", opina la Coordinadora.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari