La Plataforma Antiincineració reclama el tancament per motius mediambientals

El col·lectiu, que agrupa diferents entitats del municipi, va iniciar la batalla judicial contra Lafarge Holcim al 2009

Al novembre la Plataforma va exigir en roda de premsa el compliment de les sentències contra la cimentera
Alex Kong

Després de fer-se públic que la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha resolt que la Generalitat ha de clausurar la cimentera de Lafarge Holcim de Montcada i Reixac, en tenir la llicència d’activitats anul·lada, la Plataforma Antiincineració del municipi ha fet una comunicat reclamant el tancament de la planta. El col·lectiu, que es va crear al novembre del 2007, celebra que les tres sentències dels recursos presentats per l’AV Can Sant Joan contra l’empresa els hagin estat favorables. "Aquesta cimentera hauria d'estar tancada des de fa 15 anys, ja que mai no ha tingut permís d'activitat; demanem que es tanqui com més aviat millor perquè els veïns deixem de tenir els problemes de contaminació i de salut que patim", ha expressat la Plataforma a través d’un comunicat.


"Aquesta cimentera hauria d'estar tancada des de fa 15 anys, ja que mai no ha tingut permís d'activitat", opina la Plataforma Antiincineració


En el seu escrit, el col·lectiu ecologista qüestiona el paper que ha tingut la Generalitat –també part demandada en els litigis–, atorgant l’AAI a Lafarge Holcim a través d’un procediment que el propi TSJC ha derivat a la Fiscalia per si se’n poguessin derivar responsabilitats penals en l’actuació administrativa. D'una banda, perquè es van posar a exposició pública alhora el projecte d’adequació de la planta i l’estudi d’impacte ambiental –tal com assegura el Comitè d’empresa de Lafarge van fer moltes empreses– i de l'altra, perquè les renovacions de la llicència es van basar en l’estudi ambiental del 2008, que ja estava obsolet.

Quant al futur dels llocs de treballs que té la cimentera, la Plataforma considera que Lafarge Holcim ha de garantir una sortida digna a la seva plantilla i proposa que els terrenys que ocupa la cimentera des de fa més de 100 anys, al peu del Turó, esdevinguin un polígon industrial per a empreses no contaminants que creïn ocupació.


Des de la seva creació, la Plataforma ha fet nombroses accions per denunciar la contaminació ambiental i acústica de la cimentera


La Plataforma Antiincineració es va crear al novembre del 2007, quan Lafarge Holcim va iniciar els tràmits amb la Generalitat per obtenir l’Autorització Ambiental Integrada (AAI) necessària per desenvolupar la seva activitat i utilitzar biomassa com a combustible. El primer recurs judicial contra l’AAI el va presentar l’AV Can Sant Joan, membre de la Plataforma, al 2009. Posteriorment, l’entitat veïnal en va presentar dos més, l’any 2016 i el 2018, contra les revisions i actualitzacions de la mateixa llicència. Les tres sentències del TSJC, confirmades pel Suprem, han constatat la nul·litat del procediment.

Des de la seva creació, la Plataforma ha fet nombroses accions per denunciar la contaminació ambiental i acústica de la cimentera com ara manifestacions, jornades informatives i recollida de signatures, entre d’altres. També ha estat una de les fundadores de la Coordinadora estatal contra la incineració i de la Coordinadora Internacional que agrupa entitats d’arreu del món.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari