L’ACA conclou que l’incident al Besòs es va produir per ‘una alteració puntual’ de la qualitat de l’aigua

L’ens relativitza l’episodi de contaminació, tot i que va causar la mort de tots els peixos del tram central del riu

Els voluntaris de l'ADF van assumir les tasques de retirar els peixos morts
ADF 301

Els resultats de les analítiques fetes a l’aigua del riu Besòs després de l’incendi del 18 de març passat en unes naus de Montornès determinen que hi va haver “concentracions elevades d’alguns compostos volàtils (dissolvents orgànics) en concentracions molt per damunt del que es pot detectar habitualment en aquest tram”. Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua, es van trobar, principalment, acetones, acetat de metil, acetat de propil i fins a 25 dissolvents orgànics diferents, segons els resultats de les analítiques que es va fer dissabte, l’endemà de l’incendi.

Segons ha informat l’Agència Catalana de l’Aigua, es van trobar, principalment, acetones, acetat de metil, acetat de propil i fins a 25 dissolvents orgànics diferents

Amb aquests resultats, l’ACA assegura que l’incident “és menor al que es va produir el desembre de 2019”, tant en la concentració com en la quantitat de compostos contaminants detectats al medi, arran de l’incendi que va destruir les instal·lacions de l’empresa Ditecsa, també a Montornès. Els mostrejos de l’aigua fets el dia 20 de març, tres dies després, “evidencien que les concentracions ja pràcticament estaven normalitzades tret d’alguna petita punta en trams propers a la depuradora de Montornès”, explica l’organisme a través d’un comunicat que conclou que l’afectació va ser “local” a la zona més propera a l’incendi: el tram final del Congost i el primer tram del Besòs.

Les mostres preses a Montcada el dissabte donen concentracions “molt inferiors” que les que hi havia aigües amunt però són “superiors al que seria habitual”. Les proves de dilluns, ja donaven nivells “pràcticament normals”. Segons l’ACA, les pluges que van caure -van fer doblar el cabal de 3 a 6 metres cúbics per segon- “van contribuir a una major i ràpida dilució”.

Impacte en la fauna

L’ACA ha anunciat que està impulsant diversos contractes per al mostreig de peixos, invertebrats i diatomees, per avaluar l’efecte que ha pogut tenir l’incident sobre la comunitat biològica i l’estat de la massa d’aigua. “Cal tenir en compte que l’incident va provocar la mortaldat de diversos centenars de peixos”, reconeix.

Invesió de 8,5 milions d’euros en el tram final del Besòs

Entre 2022 i 2027 l’ACA destinarà 8,5 milions d’euros en el projecte de recuperació ambiental del tram final del riu Besòs, on també s’hi podran incloure temes de minimització de risc. En total, l’ens públic preveu invertir 63 milions d’euros en mesures  com la construcció de sistemes de retenció d’aigües pluvials i l’execució d’instal·lacions per minimitzar l’impacte en el medi de la descàrrega a la xarxa del clavegueram. L’ACA ha anunciat que està treballant per detectar amb antelació la presència de contaminants i posar en marxa depuradores de dipòsits de major capacitat per reternir l’aigua provinent d’episodis com el que ha afectat el Besòs el 18 de març.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari