Montcada recorda les víctimes de la riuada de 1962

Avui fa 50 anys de la tràgedia que va provocar la mort d’una trentena de persones al nostre municipi

L'exposició recull imatges de diferents arxius tant públics com privats
Arxiu Municipal

Montcada i Reixac commemora avui, 25 de setembre, el 50è aniversari de la riuada de 1962, la tragèdia més significativa que ha viscut el municipi en la seva història recent. La crescuda de les aigües del Ripoll va acabar aleshores amb la vida de prop d’un miler de persones al Vallès, una trentena de les quals vivien a la localitat.

En record dels desapareguts, les banderes de l’Ajuntament onejaran a mig pal en senyal de dol i es guardarà un minut de silenci a les 12h a la porta de l’edifici consistorial. A les 23h, les campanes de l’església de Santa Engràcia tocaran a difunts i demà hi haurà una missa en rècord dels desapareguts (19.30h).

Aquesta tarda es descobrirà també un monòlit al passatge Sant Joan Baptista, al costat de la passarel·la sobre el riu Ripoll (19.30h). Tot seguit, hi ha prevista la inauguració a l’Auditori d’una exposició sobre els fets, amb fotografies i filmacions dels dies posteriors a la catàstrofe. Moltes d’aquestes imatges s’inclouen en un llibre i un reportatge que han produït l’Ajuntament, Montcada Comunicació i Ema Publicacions.

La commemoració del 50è aniversari de la riuada inclou també una exposició sobre els rius 50 anys després de la tragèdia, que es podrà veure del 15 de novembre al 15 de desembre a la Casa de la Vila. D’altra banda, els museus dels sis municipis que en van resultar afectats –Cerdanyola, Montcada i Reixac, Ripollet, Rubí, Sabadell i Terrassa– han organitzat conjuntament un cicle de conferències que aborda diferents aspectes de la catàstrofe. L’última, l’11 de desembre, la farà el Museu Les Maleses al Kursaal a càrrec de l’historiador Iván Bordetas, que parlarà sobre l’impacte de les riuades en els moviments socials i veïnals.

L’Ajuntament també ha creat un espai a Internet www.riuadamontcada1962.com que mostra tota la documentació i informació relacionada amb la tragèdia. Un altre blog d’interès és el que han fet la Diputació i el Museu d’Història de Catalunya www.lanittragica.wordpress.

Testimonis directes de la tragèdia i familiars dels desapareguts han narrat la seva experiència en un audiovisual produït per l’Ajuntament, Montcada Comunicació i Ema Publicacions. El reportatge, d’una hora de durada, inclou també imatges que van filmar veïns del municipi l’endemà dels fets i que mostren les destrosses que hi va haver. L’audiovisual, que es titula ‘Les veus de la tragèdia’, va acompanyat d’un llibre amb informació detallada sobre les conseqüències i afectacions del succés i es podrà adquirir al preu de 15 euros. El llibre i el dvd es podran adquirir el dia 25 a l’Auditori i, a partir del dia següent, a l’Auditori, al Museu Municipal, a La Veu i a les llibreries i quioscos de la ciutat.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari