Montcada reconeix la figura de Sebastià Heredia, símbol de la lluita per la dignitat i la llibertat de les persones

Familiars, amics i companys de batalles van mostrar la seva estima i agraïment al capellà obrer i activista social, en un acte ple d’emotivitat organitzat per l’Ajuntament aquest divendres a l’Espai Kursaal

En un acte ple d’emotivitat i tendresa a l’Espai Kursaal, Montcada va retre homenatge aquest divendres al capellà obrer i activista social Sebastià Heredia, recentment nomenat Fill Adoptiu de la ciutat i símbol de la lluita per la dignitat i la llibertat de les persones. Familiars, amics i companys de batalles al llarg de tota una vida de dedicació als altres van mostrar la seva estima i agraïment cap a la figura del ‘Sebas’, com se’l coneix popularment a Can Sant Joan, el barri on va arribar a la dècada dels 60 amb la missió de crear una parròquia que es va convertir en el referent de la solidaritat i la conquesta de drets per a les persones sense veu. “Gràcies per la teva bondat, solidaritat i generositat infinita. Gràcies per la teva feina i per ser com ets”, va manifestar l’alcaldessa de Montcada, Laura Campos (ICV-EUiA), qui li va fer entrega del diploma de Fill Adoptiu i la insígnia de la ciutat. Durant el seu discurs, l’edil va anunciar que l’Ajuntament aprovarà al pròxim Ple municipal substituir el nom de la plaça situada al costat de l'església del barri pel de plaça dels Capellans obrers en reconeixement a la tasca social i cultural que van fer a Can Sant Joan Sebastià Heredia, Miquel Soler i Pep Martínez, els tres mossens que van treballar per dignificar i cohesionar el barri.

En el torn de parlaments també va intervenir la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez (ICV-EUiA), qui va recordar algunes de les iniciatives impulsades per Heredia com la creació de l’Hoja Informativa, el Centre Espeleològic Alpí Vallesà, la biblioteca, el Kursaal i l’Associació sociolaboral Andròmines, entre d’altres. “El seu nomenament com a Fill Adoptiu està més que merescut en reconeixement a la seva feina social al llarg de tota la seva vida”, va dir l’edil. Per part de la família, els seus nebots, Pau i Berna López, van agrair al barri de Can Sant Joan “l’acollida i el tracte que durant tots aquests anys heu dedicat al nostre tiet”.

Pel que fa a les entitats i projectes on Heredia ha tingut un paper rellevant, totes van coincidir a destacar la seva generositat i dedicació al barri. “El ‘Sebas’ forma part del grup de persones que són necessàries i imprescindibles, és el pare de tots i totes”, va manifestar Carlos Ruiz, de l’Hoja Informativa, qui va aprofitar l'homenatge per demanar a l’Ajuntament la digitalització dels exemplars de la publicació veïnal al llarg dels seus 51 anys de vida. Una de les intervencions més emotives va ser la de Montse Romo, presidenta d’Andròmines, de la qual Heredia és el president honorífic en reconeixement a la seva feina durant 20 anys al capdavant de l’entitat: “Gràcies per haver-nos ensenyat el camí cap a la justícia social i la solidaritat des de la vessant de l’empoderament de les persones, deixant de banda la caritat i l’assistencialisme”. L’AV de Can Sant Joan també va participar en l’homenatge. El seu president, José Luis Conejero, va proposar al consistori la creació d’una sala museu amb tot el material i documentació sobre el barri que ha acumulat Heredia durant la seva vida.

D’altra banda, el seu company de lluites a la parròquia de Can Sant Joan, l’excapellà obrer Pep Martínez, va lloar la figura del seu amic, tot i que va destacar que “nosaltres no seríem res ni haguéssim fet res si no hi hagués hagut una multitud de gent que cridava al carrer reclamant justícia i millores socials”. També va parlar Núria Cervera, Filla Predilecta de la ciutat i coautora de l’estudi social Urban juntament amb Heredia. “Durant els 15 anys de treball social amb ell, m’ha ensenyat molt de les relacions humanes basades en el respecte, en el fet de saber escoltar i ser escoltat i en la llibertat d’escollir”, va comentar Cervera, presidenta de la Fundació Cultural, entitat que també va participar en l’homenatge.

Amb la senzillesa i bon humor que el caracteritza, Sebastià Heredia, molt emocionat, va tancar l’acte amb paraules d’agraïment per a totes les persones que li han fet costat i l’han estimat. “Gràcies a tots i totes els que m’heu ajudat a ser una mica el que he desitjat ser. Vosaltres sou els veritables protagonistes, no jo. Us estimo”, va expressar l’homenatjat després de repassar alguns dels sentiments més íntims de la seva vida com el record de les seves arrels familiars, la seva entrada en el seminari o l’arribada a Can Sant Joan. Mentre parlava Heredia, ‘Paco’, veí del barri i amic, va dibuixar un grafiti amb el nom de ‘Sebas’ en hebreu, idioma que estudia l’homenatjat  “perquè sempre m’ha fet molta il.lusió aprendre’l”. Durant l’acte també es va projectar un reportatge sobre la trajectòria vital i professional d’Heredia, elaborat per Montcada Comunicació.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari