L’ocupació del Sàhara Occidental, una mostra del patiment que suporten les persones refugiades

La Regidoria de Cooperació i Solidaritat i Montcada Solidària commemoren l’efemèride amb la projecció del film ‘Fusells o pintades’

Imatge de la carpa informativa que ahir va instal·lar Montcada Solidària a la plaça de l'Església
Pilar Abián

Les xifres parlen per si soles, segons l'ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats), al món hi ha més de 60 milions de persones desplaçades per guerres, persecucions per raons de gènere, raça o ètnia, nacionalitat, religió, opinió política o orientació sexual, entre d'altres. Malgrat que actualment el  focus està posat a l'Orient Mitjà –sobretot arran del conflicte bèl·lic de Síria–, gran part de la població afectada és africana. Per això, la Regidoria de Solidaritat i Cooperació va commemorar ahir la celebració del Dia Mundial de les persones refugiades projectant el documental 'Fusells o pintades', del director Jordi Oriola, sobre la dramàtica situació que viu, des de fa més de 40 anys, la població del Sàhara Occidental als territoris ocupats pel Marroc i als campaments de refugiats d'Algèria. Després del film, es va fer un col·loqui amb participació de Xavier Serra, representant de l'ACAPS (Associacions Catalanes amb el Poble Sahrauí); el montcadenc Mohamed Lamin, nascut al campament de Tinduf (Algèria), i membres de l'entitat Montcada Solidària.

Serra, qui va assenyalar l'Estat espanyol com a responsable directe de la situació que viu la seva antiga colònia, va constatar que la dura repressió que mostra el film, rodat l'any 2016, per part de l'Estat marroquí contra el poble sahrauí no ha variat, contràriament el conflicte es podria radicalitzar: "Després d'esperar durant tants anys el referèndum d'autodeterminació promès per l'ONU al 1991, hi ha una part de la població, sobretot gent jove, disposada a agafar les armes mentre que el partidaris de la noviolència, insisteixen a seguir treballant per una solució diplomàtica". El representant de l'ACAPS va reconèixer que trobar suports en favor de causa sahrauí no és fàcil tenint en compte que hi ha molts interessos econòmics en joc que el Marroc fa servir en favor seu. Tot i així, Serra va animar els assistents a l'acte a sumar-s'hi a les accions ciutadanes que es puguin fer per propiciar la consulta o a ajudar a millorar les condicions de vida als territoris ocupats i als campaments de refugiats.

Precisament en aquesta línia, l'Ajuntament està treballant per recuperar el projecte 'Vacances en pau', interromput l'any 2006, per facilitar que infants sahrauís puguin passar els mesos d'estiu amb famílies del municipi. Enguany n'hi ha quatre que acolliran dos nens i dues nenes que arribaran el 10 de juliol. El jove Mohamed Lamin, que va venir a Montcada per primer cop a principi dels 90 amb només 8 any i que posteriorment va tornar per quedar-s'hi a viure amb la seva família d'acollida, va explicar ahir la seva experiència personal i com és d'important col·laborar amb aquest projecte. "Durant dos mesos aquests infants tenen l'oportunitat de sortir del desert i de conèixer una nova realitat gaudint de fets quotidians com pot ser poder obrir una aixeta o banyar-se en una piscina". Lamin, juntament amb els seus 'germans' catalans, Mireia i Jordi, s'han ofert a col·laborar amb l'Ajuntament i Montcada Solidària per donar suport a les famílies participants al programa 'Vacances en Pau'.

Projectes immediats

En el marc de la celebració del Dia de le persones refugiades, Montcada Solidària, que ahir va instal·lar una carpa informativa a la plaça de l'Església, va anunciar que aquest estiu una representant de l'entitat participarà en un projecte que s'està fent a Lesbos (Grècia) destinat a millorar les condicions de vida d'infants que viuen a campaments. El col·lectiu hi aportarà més de 2.500 euros. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari