Aprovada una moció en suport de la vaga feminista prevista el 8 març

El text va rebre el vistiplau de tots els grups municipals excepte Cs i el PP, que es van posicionar en contra dels punts que feien referència a la mobilització

L’Ajuntament, reunit aquest dijous a la Casa de la Vila, va aprovar una moció en suport de la vaga feminista prevista el 8 de març amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora, un text que va rebre el vistiplau de tots els grups municipals excepte Cs i el PP, que es van posicionar en contra dels punts que feien referència a la mobilització. El document també compta amb el suport del Consell Municipal de Dones i la Coordinadora de Personal de l’Ajuntament. Segons els acords recollits a la moció, l’Ajuntament es compromet a seguir treballant pels drets de les dones i per la prevenció de qualsevol tipus de desigualtat, discriminació i assetjament sexual, a més de tenir la perspectiva de gènere com a eix central de les actuacions municipals i de les polítiques impulsades pel govern, dotant de més recursos la Regidoria d’Igualtat. El document també inclou un punt perquè tots els plecs de condicions particulars de l’Ajuntament incorporin la clàusula social relativa a l’obligació de presentar el Pla d’igualtat entre homes i dones.

 

En el torn d’intervencions, la regidora de Polítiques d’Igualtat, Jessica Segovia (ICV-EUiA), va argumentar el suport a la vaga del 8 de març “per donar visibilitat a les reivindicacions de les dones i trencar els privilegis d’una societat patriarcal, capitalista, racista i heteronormativa”, va dir. L’edil va exposar algunes dades sobre la desigualtat entre homes i dones en el món laboral, com el fet que la taxa d’atur és 10 punts superior entre la població femenina, que la bretxa salarial és del 24% i que el 18% de les dones treballadores cobra menys del salari mínim interprofessional, entre altres dades. “La crisi ha colpejat les dones, sent les grans protagonistes de la precarietat laboral”, va manifestar.

 

La moció va comptar amb el suport del govern municipal (ICV-EUiA, ERC i Círculo), el PSC, PDeCAT i la CUP. Totes van coincidir a destacar que la vaga és necessària per donar veu a les revindicacions de les dones. “La mobilització ha de servir per visualitzar la problemàtica al carrer amb una protesta pacífica”, va dir la portaveu socialista, M. Carmen Porro. Per la seva banda, Montse Ribera, d’ERC, va apel·lar “a la mobilització a favor dels drets de les dones els 365 dies de l’any per contribuir a una societat més justa i igualitària”. La portaveu de Círculo Montcada, Mar Sempere, va exposar el posicionament del seu grup municipal, apuntant la importància “d’una participació proactiva de tothom per establir mesures de corresponsabilitat per acabar amb la segregació laboral i la divisió sexual del treball”. D’altra banda, la regidora de PDeCAT, Montse Sánchez, que va fer la seva intervenció en castellà per defensar el model d’escola catalana, va demanar a l’Ajuntament el compliment dels acords recollits a les mocions “perquè no es quedin només en bones intencions” i va desitjar que “tan de bo textos com aquests ja no siguin necessaris en un futur”. La CUP, a través del seu portaveu, Josep Galván, també va defensar la necessitat de convocar la vaga, que va qualificar d’”imprescindible per acabar amb la precarietat laboral i recuperar la sobirania i demanda d’uns serveis universals equitatius en matèria de gènere, de titularitat pública”.

 

Els grups municipals de Cs i el PP no van donar suport a la mobilització en considerar que no és la manera d’aconseguir la igualtat entre homes i dones. Per a la formació taronja, el regidor Óscar Pérez va explicar que el seu partit “confia en el treball fet des del Parlament i les institucions i creu que és contraproduent barrejar reivindicacions feministes amb mesures de lluita contra el capitalisme”. En aquest sentit també es va manifestar la portaveu del PP, Eva García, qui veu la protesta com una “irresponsabilitat que aposta per l’enfrontament entre homes i dones. És una vaga de les elits feministes, però no de les dones reals amb problemes quotidians”.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari