Benvinguda als dos infants sahrauís que viuran amb famílies del municipi fins a final d’agost

Naha Brahim i Aali Mohammed tenen 11 anys i provenen dels campaments de refugiats de Tinduf, al sud d’Algèria

La Naha i l'Aali, dos dels infants sahrauís que van estar a Montcada l'estiu passat
Arxiu/Laura Grau
La família Pellicer-Repiso, amb la Naha, a qui ja van conèixer l'any passat
Foto de les famílies d'acollida amb els nens sahrauís, representants de Montcada Solidària i les autoritats
Els nens van ser rebuts amb un berenar als exteriors de la Casa de la Mina
La parella formada per Anna Riera i Carles Vilalta acull Aali Mohammed, que surt dels campaments per tercera vegada

Els exteriors de la Casa de la Mina van acollir ahir la tarda l'acte de benvinguda oficial als dos infants sahrauís que s'estaran amb famílies montcadenques fins a l'agost en el marc del projecte Vacances en Pau, que impulsa l'Ajuntament amb el suport de Montcada Solidària i altres ong de solidaritat amb el poble sahrauí, expulsat de la seva terra –l'excolònia espanyola del Sàhara Occidental– fa més de quaranta anys. L'alcaldessa Laura Campos i la regidora de Cooperació, Mónica Martínez, van agrair la seva col·laboració a les famílies d’acollida que tindran a casa seva la Naha Brahim i l’Aali Mohammed, una nena i un nen d'11 anys provinents dels campaments de refugiats de Tinduf, a Algèria. En representació de Montcada Solidària, Mireia Sanz va valorar positivament que "les famílies que l'any passat van participar al programa repeteixin l'experiència" i confia que l'any vinent se n'afegeixin de noves.  L'acte va consistir en un berenar i el lliurament d'un paquet amb material escolar i esportiu i estris de cuina destinats a les famílies dels infants.

Naha Brahim torna a estar amb la família que la va acollir l'any passat, el matrimoni Repiso-Pellicer i la seva filla gran. "L'experiència va ser molt positiva i hem volgut repetir amb la mateixa nena perquè vam establir una relació molt maca i, creiem, que aquest any encara serà millor perquè ja ens coneixem", va dir el pare, qui recomana l'acollida a altres famílies, especialment amb fills de les mateixes edats. Aali Mohammed, que ha sortit dels campaments per tercera vegada, s'estarà amb la parella formada per Anna Riera i Carles Vilalta, que l'any passat es va estrenar com a família d'acollida amb una nena. "Repetim l'experiència perquè entenem que és una oportunitat per als infants sahrauís passar l'estiu en un entorn diferent però, sobretot, perquè estem a favor de la causa sahrauí i la recuperació del seu territori, usurpat pel Marroc", va dir Vilalta, tot remarcant que, a pesar de la duresa de les condicions de vida als campaments i el contrast amb la vida d'aquí, els nens estan desitjant tornar amb les seves famílies quan finalitzen les colònies. 

Durant la seva estada amb les famílies de Montcada i Reixac, els nens participaran en diversos actes conjunts amb altres infants que han arribat a Catalunya i resideixen en localitats veïnes. El 22 de juliol, tindrà lloc l'acte central de suport al poble sahrauí, de caire reivindicatiu i lúdic, a Barcelona, al matí, i a Sabadell, a la tarda. Durant el mes de juliol, ambdós infants van al Casal d'estiu que organitza la Regidoria d'Educació, Infància i Joventut, tenen accés gratuït a la piscina d'estiu de la zona esportiva centre i passen per una revisió mèdica. Tornaran a casa seva el 28 d'agost. Montcada i Reixac va recuperar l'estiu passat el projecte 'Vacances en pau', que pretén que la canalla dels camps de refugiats passi l'estiu lluny de les dures condicions de vida al seu entorn, el desert algerià, i coneguin altres realitats diferents de la seva. L'única condició per a les famílies acollidores és que no poden viatjar amb els infants fora de l'estat espanyol.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari