Montcada i Reixac vol visibilitzar el fenomen del maltractament

L’Ajuntament ha editat una guia per fer front a la problemàtica

Mar Sempere, al centre, amb els professionals que han treballat en l'elaboració de la guia per fer front als maltractaments a la gent gran
Sílvia Alquézar
L’Ajuntament, amb el suport de la Diputació de Barcelona, ha elaborat una guia local per fer front als maltractaments a les persones grans. El document pretén facilitar la feina als professionals que treballen en l’atenció al col·lectiu i, alhora, apropar informació a la ciutadania sobre la problemàtica. La guia es va presentar públicament el 28 de novembre en un acte que va tenir lloc a la Casa de la Vila, amb la presència de la presidenta de l’Àrea Social, Mar Sempere (Círculo); la cap del Servei de Suport de Programes Socials de la Diputació, Iolanda Moragues, i el president de l’Associació per a la investigació del maltractament a les persones grans, Jordi Muñoz, de la Fundació Eymas, qui va elaborar al 2011 una guia de prevenció marc, que ha servit de model als municipis, inclòs Montcada i Reixac. 
 
Valoracions. “Hem decidit fer la guia perquè les persones grans són un col·lectiu que amb freqüència pateix fragilitat i la seva veu no sempre és escoltada”, va dir Sempere durant la presentació.  L’edil va apuntar que, segons l’OMS, una de cada 10 persones grans ha patit una situació de maltractament, “però la realitat ens diu que només hi ha una denúncia d’un de cada 24 casos”. En aquest sentit, Sempere va demanar a la ciutadania que denunciï els casos que conegui. L’elaboració de la guia ha anat a càrrec de la consultora Noemí Culell, amb el finançament de la Diputació. La cap del servei de Suport als Programes Socials va agrair a Montcada i Reixac la seva adhesió al moviment de bon tracte impulsat fa uns anys per l’ens supramunicipal. “Es tracta d’un problema de complexa intervenció i per superar-lo caldria una legislació, professionals formats, campanyes de sensibilització i més recursos”, va dir Moragues.
 
La guia proposa actuacions concretes per a les diferents fases d’intervenció i proporciona indicadors de risc per tal d’avaluar­ si una persona està sofrint maltractament. El volum s’ha elaborat amb les aportacions dels agents que intervenen en el territori i ofereix informació i contactes de la xarxa de professionals del sector. Segons els experts, els maltractaments poden ser de diferents tipus com el físic, psicològic, econòmic o sexual, i no entenen d’esferes socials, econòmiques, ètniques o geogràfiques. Les formes en què es manifesten també són diverses, sent de vital importància reconèixer la diversitat a l’hora d’intervenir per protegir la persona afectada. Els senyals­ d’aler­ta que s’associen a les diferents formes de maltractament no són exclusius per a cadascuna de les varietats. La guia es podrà trobar al web municipal ‘montcada.cat’.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari