Montcada s’adhereix a la campanya per acabar amb els prejudicis que envolten les persones sense llar

La iniciativa es va presentar aquest dilluns amb la inauguració d’una exposició a la Biblioteca Elisenda. El programa clourà amb l’espectacle ‘Homeless, el musical social’, el 31 de maig al Teatre Municipal

Visualitzar la problemàtica humana i social de les persones sense llar és el principal objectiu de la campanya Ningú dormint al carrer que promouen la Fundació Arrels, l’Associació Activarte i l’entitat Homeless Entrepeneur i a la qual s’hi han adherit una trentena de municipis catalans, entre els quals hi ha Montcada i Reixac. La iniciativa es va presentar ahir a la tarda a la Biblioteca Elisenda i va comptar amb la participació de la presidenta de l’Àrea Social de l’Ajuntament, Mar Sempere (Círculo); Juan Lemus (Arrels); José Luis Sánchez (ActivArte), director del musical ‘Homeless’; Cristina Cervantes (ActivArte i Homeless Entrepreneur), coreògrafa i actriu; Guillem Ponsa (Homeless Entrepreneur), i Judith Recasens, del menjador social El Caliu.

A Catalunya hi ha unes 60.000 persones que no tenen llar, de les quals prop de 2.000 viuen al carrer. En el cas de Montcada i Reixac, l’Ajuntament té constància que existeixen alguns casos, tot i és difícil tenir un registre donada la itinerància d’aquestes persones, la majoria de les quals es concentra a Barcelona, amb més serveis adreçats al col·lectiu.

 

Intervencions

Mar Sempere va obrir el torn de paraules felicitant les entitats organitzadores de la campanya i agraïnt la tasca que fa El Caliu. La representant municipal també va explicar les actuacions que realitza l’Ajuntament, en el marc del Pla d’inclusió aprovat durant el mandat, amb l’objectiu de prevenir que les persones en risc d’exclusió social es quedin sense llar i va parlar del projecte de posar en marxa un alberg per acollir persones itinerants. L’edil, però, va reconèixer que amb els recursos assistencialistes no n’hi ha prou per afrontar la problemàtica: “Aquestes persones necessiten també suport emocional i un acompanyament per ajudar-les en la seva integració social”. En la mateixa línia, Juan Lemus va parlar de la seva experiència com a fotògraf a la Fundació Arrels a la qual pertany des de fa 12 anys. Seves són les fotografies de l’exposició ‘Viuen al carrer per què volen?’, que es pot visitar aquests dies a la Biblioteca Elisenda. “Des de la meva experiència vull trencar amb molts dels prejudicis que hi ha sobre els sense llar, hi ha moltes idees preconcebudes que els estigmatitzen i que no s’ajusten de cap manera a la realitat; no és cert que estiguin al carrer perquè volen, que no vulguin treballar o que siguin incívics o agressius”, va dir.

Sánchez i Cervantes, promotors del musical Homeless, que es representarà el 31 de maig al Teatre Municipal, es van referir de la necessitat que les persones sense llar se sentin estimades i recolzades: “Abans que donar-lis una almoïna el millor és parlar amb elles, saber què els ha passat, perquè han arribat a aquesta situació i intentar ajudar-les a sortir-se’n”.

Reptes

La manca de recursos i l’excès de burocràcia són els principals esculls amb els quals es troben les institucions i les entitats que treballen la problemàtica dels sense sostre. Judith Recasens va posar de manifest la impotència que senten els voluntaris del menjador social El Caliu quan han d’atendre persones que no tenen llar. “És desesperant, si no estan empadronats a la localitat no poden rebre ajudes i quan truquem als albergs de Barcelona, sempre estan col·lapsats”, va lamentar, tot afegint “com a ciutadans i com a municipi, ens hem de sentir interpel·lats i pressionar les institucions perquè actuin al respecte”.

Tots els participants a la presentació de la campanya van constatar la importància de crear vincles amb les persones sense sostre com el primer pas cap a la seva integració social. Com a exemple que aquest és el camí va parlar Guillem Ponsa, qui va viure al carrer durant dos anys i ara és activista de l’ong Homeless Entrepreneur. “Quedar-te sense llar és una circumstància molt traumàtica que ens pot passar a tots; en el meu cas, em vaig quedar sense feina i, en no tenir xarxa familiar i no poder pagar l’habitatge, em van desnonar”, va explicar. Ponsa no va parar de cercar feina durant el temps que va estar sense llar. Gràcies a un contracte de mitja jornada, ha pogut sortir del carrer malgrat que la seva situació econòmica continua sent molt precària. “Tinc un sou molt baix, però he recuperat l’autoestima”, afirma.

Xerrada i musical

Els promotors de la campanya Ningú dormint al carrer faran una segona xerrada a l’Espai Jove Can Tauler, el 27 de maig (18h), amb l’objectiu d’apropar la poblemàtica al jovent. Com a darrera activitat es farà la representació del musical social Homeless, el 31 de maig al Teatre Municipal (21h). L’obra tracta la situació d’un sense sostre que havia estat un cantant famós i que ajuda una jove durant la seva primera nit al carrer. Les entrades, al preu de 6 euros, es poden comprar a través de la pàgina web www.mirteatres.cat i, presencialment, a l’Auditori. La recaptació es destinarà íntegrament a la campanya.

Seccions:

Deixa un comentari