Un grup de famílies de diverses escoles públiques inicia una campanya informativa sobre la jornada contínua

La Casa de la Vila va acollir aquest dimecres una xerrada per explicar els avantatges de la compactació de les hores lectives fins a les 14h

La Casa de la Vila va acollir aquest dimecres una xerrada informativa sobre la jornada contínua a primària
Sílvia Alquézar
Mireia Esparza, mare de l'escola El Papiol, va explicar l'experiència de la seva escola sobre la jornada contínua, que tenen implimentada des de fa 7 anys

Un grup de famílies de diverses escoles públiques de la ciutat ha iniciat una campanya informativa sobre la jornada contínua a primària, que compacta les hores lectives –que continuen sent les mateixes– fins a les 14h. La Casa de la Vila va acollir aquest dimecres una xerrada per explicar els avantatges d’aquest model horari, que no suposa un increment de les despeses per a les famílies i manté tots els serveis complementaris com el menjador i les activitats extraescolars, oferint la possibilitat de recollir els infants a les 14h, les 15h i les 16.30h.

Els defensors d’aquest tipus d’organització horària, que ja s’aplica a molts països europeus i comunitats autònomes de l’Estat espanyol, consideren que el nou model disminueix l’absentisme i millora la conciliació familiar. “El fet de concentrar l’activitat acadèmica als horaris de major receptivitat redueix la fatiga i l’estrés dels infants, que disposen de més temps per jugar, descansar i estar amb la família”, va comentar Sandra Carmona, presidenta de l’Ampa de l’escola El Turó. Els impulsors de la iniciativa al municipi van convidar a l’acte Mireia Esparza, mare de l’escola El Papiol, on fa set anys es va implementar aquest model horari. Els infants es van adaptar molt bé. Si es queden a dinar, no canvia res, però si marxen a les 14h, el canvi és molt important perquè guanyen en tranquil·litat, estan més estona amb la família i poden aprofitar millor les tardes”, va explicar Esparza.

L’escola El Turó és l’únic centre de Montcada on s’ha fet una consulta entre les famílies per saber si són partidàries o no d’adoptar el nou horari, amb un resultat gairebé unànim a favor de la compactació de les hores lectives. El centre ja ha fet tot el procés que exigeix la Generalitat per presentar la petició al Departament d’Educació, qui decideix en última instància si es pot aplicar. En l’actualitat, només una vintena d’escoles forma part de la prova pilot iniciada el curs 2012-2013 i, per ara, no es preveu l’ampliació del nombre de centres. Una altra de les escoles que ha començat a moure el tema és el Mas Rampinyo, on un grup de famílies lidera l’aposta pel nou model horari. Fa anys que tenim aquesta inquietud. El motiu de la xerrada és donar a conèixer els avantatges del nou model perquè creiem que hi ha molta desinformació entre les famílies”, va comentar Meritxell García, una de les promotores del canvi horari a l’equipament educatiu de Mas Duran. El grup de pares i mares que aposten per la jornada contínua vol realitzar més xerrades informatives de cara al curs vinent per donar a conèixer el model amb l’objectiu que cada escola pugui decidir el seu horari. Per la seva banda, la Regidoria d’Educació, Infància i Joventut va anunciar que al setembre té previst dur a terme unes jornades participatives sobre les activitats extraescolars i altres temes com la jornada contínua i la implementació del servei de menjador a secundària.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari