Tres cooperants locals participen en projectes d’ajuda a persones refugiades

Eulàlia Cervera i Josep Ramos han viatjat a Grècia i Nil Casajuana, a la frontera de Sèrbia amb Croàcia

Nil Casajuana, Eulàlia Cervera i Josep Ramos són tres voluntaris montcadencs que han participat aquest estiu en diferents projectes d'ajut a refugiats
Pilar Abián
Eulàlia Cervera, Josep Ramos i Nil Casajuana són tres veïns del municipi, membres de Montcada Solidària, que han decidit aprofitar el temps lliure de l’estiu per fer tasques de voluntariat en diferents projectes d’ajut a persones refugiades a Europa. Cervera i Ramos han estat a l’illa grega de Lesbos col·laborant amb diverses iniciatives destinades a millorar la salut emocional dels migrants.  “Hem participat en projectes liderats per petites ong que tenen com a objectiu que la gent dels campaments de refugiats ocupi el seu temps i se senti acompanyada”, comentat Cervera. Aquesta ha estat la quarta vegada que la cooperant local ha passat l’estiu donant suport a persones refugiades a Lesbos i, malauradament, ha constatat que la situació, lluny de millorar, ha empitjorat. “Fa molt de temps que les condicions de vida als camps són indignes i Europa continua mirant cap a una altra banda”, lamenta Cervera. 
 
Per a Josep Ramos, aquesta ha estat la seva primera experiència com a cooperant. Durant el mes que ha passat a Grècia, el jove montcadenc ha fet tasques de suport i control de roba i material a un gimnàs habilitat al costat del camp de Mòria gràcies a l’aportació d’entitats com Montcada Solidària. “Està obert tot el dia i l’autogestionen els refugiats”, explica Ramos, qui també ha ensenyat a nedar molts infants i joves: “La majoria tenen molta por a l’aigua, sobretot després de viure l’experiència de la travessia en pastera”.
 
El fluxe de persones refugiades que arriba a Grècia fugint de conflictes bèlics o d’altres situacions dramàtiques insostenibles s’ha incrementat aquest estiu a causa de l’incompliment dels acords signats per la Unió Europea amb Turquia, segons els quals el país havia de rebre una dotació econòmica per sufragar les despeses d’acollida dels refugiats. “Turquia ha relaxat el seu control com a mesura de protesta i, durant l’agost, han arribat més de 2.000 persones. En un sol dia han arribat a desembarcar a la platja prop de 500 persones!”, explica Ramos. Aquest fet, juntament amb la situació infrahumana dels camps, ha motivat molts refugiats a marxar a les muntanyes i intentar arribar a d’altres països d’Europa. Aquest és el cas de la majoria de refugiats amb què s’ha trobat Nil Casajuana a la frontera entre Sèrbia i Croàcia. El jove montcadenc ha marxat de cooperant amb un projecte de l’ong ‘No Name Kitchen’, a través del qual els faciliten aliments, material de cuina, roba, assistència mèdica i servei de bogaderia, entre d’altres. “Jo he estat en una zona on hi ha una comunitat d’afganesos que viu en una fàbrica abandonada”, explica, tot destacant que “aquestes persones no reben cap mena de suport ni ajuda per part de les autoritats del país i, sovint, també es troben amb el rebuig de part la població autòctona”.
 
Malgrat les difícils situacions amb què han conviscut aquest estiu, tots tres cooperants han fet un balanç positiu de l’experiència a nivell personal. “Als camps veus el millor i el pitjor de la humanitat”, diu Cervera, qui assegura que el que li dona forces per repetir és el reconeixement dels refugiats cap a la feina dels voluntaris: “Una vegada, un noi em va comentar que l’única raó que tenen per somriure som els voluntaris. Això és el que m’anima a tornar-hi”. Per la seva banda, els dos joves han expressat la seva satisfacció perquè l’experiència els ha permès créixer com a persones. “Crec que tothom ho hauria de fer alguna vegada a la seva vida. Aprens moltes coses, com ara a relativitzar els problemes del nostre dia a dia”, diu Casajuana. Ramos també ha tornat impactat després de conèixer la història personal de molts infants i joves que han arribat sols a Europa i que no compten amb  cap familiar i amic per tirar endavant. “Si els súperherois existeixen, estic conveçut que són ells”, diu.
 
Montcada Solidària, que ha donat aquest estiu 3.200 a projectes en marxa a Lesbos, durà a terme properament noves iniciatives per recaptar diners i seguir col·laborant amb les associacions de voluntaris que treballen en projectes de suport i ajuda a les persones refugiades a diferents punts d’Europa.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari