L’ICS inicia un estudi per reduir la prescripció innecessària d’antibiòtics

Hi participaran prop de 3.000 pacients de 20 Centres d’Atenció Primària de l’àrea de Barcelona Ciutat, entre els quals hi ha el CAP Montcada

Segons la UE, el 2050 podrien morir 10 milions de persones per la resistència als antibiòtics
MCF

L’Institut Català de la Salut de Barcelona ciutat portarà a terme un estudi amb prop de 3.000 pacients de 20 Centres d’Atenció Primària (CAP), entre els quals hi ha el CAP Montcada, per avaluar diferents estratègies amb l’objectiu de reduir el consum d’antibiòtics en una de les patologies més freqüents com la tos. S’estima que entre el 50 i el 60% de les infeccions respiratòries es tracten amb aquest tipus de medicaments, però en estudis recents s’ha comprovat que l’ús d’antibiòtics amb bronquitis aguda té una evidència limidada del benefici clínic. L’estudi comprovarà si és viable una reducció en la prescripció d’aquests fàrmacs amb els mateixos resultats de salut, tot reduint les visites als CAP per tos comuna.

La recollida de dades es va iniciar aquest dilluns, Dia Europeu de Consciència sobre els antibiòtics, i finalitzarà l’abril del 2021. El procediment de l’estudi tindrà una durada de sis mesos per a cada pacient. Els equips mèdics i d’infermeria utilitzaran dues tècniques: d’una banda, una prova diagnòstica que dona resultats en només tres minuts amb una punxada al dit per distingir les infeccions greus de les lleus, que poden ser tractades sense antibiòtics, i d’altra, la millora de les habilitats comunicatives per apoderar el pacient i potenciar la seva autocura i autonomia.

Segons dades de la Unió Europa, l’any 2050 podrien morir 10 milions de persones per infeccions que ja no es podran tractar o per intervencions quirúrgiques que s’hauran convertit en procediments d’alt risc per la resistència als antibiòtics. L’estudi, finançat per la Marató de TV3 del 2017, el gestiona la Unitat d’Estudis del Medicament de la Fundació Institut Universitari per a la recerca a l’Atenció Primària de Salut Jordi Gol i Gurina, amb un equip de més de 1.300 investigadors.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari