Clàudia Fortuny: ‘El rentat de mans és fonamental per evitar nous contagis’

La cap de malalties infeccioses del servei de pediatria a l’Hospital Sant Joan de Déu ha participat al cicle de xerrades d’antics alumnes de l’INS M.Miró amb motiu del 50è aniversari del centre

Amb motiu del seu 50è aniversari, l’INS Montserrat Miró ha inaugurat aquest divendres al Casal Cívic Montcada un cicle de xerrades a càrrec d’antics alumnes adreçades als estudiants de 4t d’ESO i batxillerat. El programa ha començat amb tres conferències relacionades amb l’àmbit de la biomedicina: Esther Gerbolès, tècnica de laboratori, ha parlat sobre cultius cel·lulars; Lluís Armengol, doctor en bioquímica, ha fet una intervenció sobre la genètica al segle XXI, i Clàudia Fortuny, cap de malalties infeccioses del servei de pediatria a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, ha parlat d’un tema molt d’actualitat, la infecció del coronavirus. ‘laveu.cat’ ha entrevistat la metgessa sobre el nou virus, que ja ha afectat uns 300 ciutadans a l’Estat espanyol i ha causat la mort a cinc persones.

Què és el coronavirus?

És un virus del qual es va començar a tenir evidència a finals del 2019. És un virus que probablement ha estat transferit als humans per alguna espècie animal, que encara no sabem quina. Una vegada ha arribat a les persones, ha tingut la capacitat d’estendre’s de manera molt ràpida, fet que explica el grau d’alarma que ha comportat.

Quins símptomes produeix?

Hem de tenir en compte que aquesta infecció quan es produeix en els humans determina que es presenti un quadre respiratori lleu i que, en alguns casos, pot arribar a ser greu i, fins i tot, motivar la mort. La taxa de mortalitat està situada entre el 2 i el 3% de la població afectada.

Com es transmet?

Es transmet per via aèria, amb les secrecions quan esternudem, tossim i parlem. Per aquest motiu, és molt important mantenir una distància prudencial amb persones potencialment malaltes o que puguin estar infectades. També no es descarta que, si aquestes secrecions arriben a una superfície, ens puguem encomanar a través del contacte.

Quin és el període d’incubació?

Les persones que entren en contacte amb una persona infectada poden desenvolupar la malaltia en el termini d’entre dos dies i dues setmanes. Per això, les autoritats sanitàries han determinat que el període de quarantena sigui de 15 dies.

Quines mesures hem de prendre per evitar nous contagis?

Donades les característiques d’aquesta infecció, és fonamental mantenir les mesures de prevenció perquè no tenim encara cap tractament específic ni cap vacuna. La prevenció consisteix en el rentat de mans, que és molt important, evitar esternudar i estossegar en l’ambient i fer-ho sempre en un mocador de paper, que hem de llençar immediatament després. Es recomana no esternudar a les mans perquè es pot contaminar una superfície sense adonar-nos. El rentat de mans és fonamental per evitar nous contagis.

Quina diferència hi ha entre el coronavirus i la grip?

Les manifestacions clíniques poden ser idèntiques, però el que diferencia l’un de l’altre és que el coronavirus és una infecció nova amb aspectes que encara no coneixem. Aquesta és la por, tot el que és nou va associat a incertesa i genera inquietud i alarma.

Què li sembla la situació d’alarma que es viu arran del coronavirus?

La situació d’alarma ve donada per aquesta necessitat que tenim de saber-ho tot i els mitjans de comunicació es fan ressò d’aquestes inquietuds. Nosaltres estem en una zona que encara està considerada de baix risc, amb uns 300 infectats a tot l’Estat. Si ho fem bé i arriben a controlar-ho, no arribarem a la situació que s’ha viscut a la província de la Xina. La reacció social i mediàtica és incontrolada. En relació amb d’altres problemes que estem tenin en paral·lel, el coronavirus és, sense dubte, molt més evident que d’altres situcions que també tenen repercussió entre la població i que, en aquests moments, estan en un segon lloc.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari