Projecte Home manté oberta la comunitat terapèutica de Montcada

L’ong segueix atenent 300 persones amb addiccions a Catalunya malgrat el confinament

Malgrat el confinament obligatori per la pandèmia del coronavirs, Projecte Home segueix atenent 300 persones amb addiccions a Catalunya i manté obert el centre residencial de Montcada i Reixac, ubicat a la Vallençana, per a aquells usuaris que no tenen una altra alternativa residencial. Segons ha explicat el terapeuta Joan Guasch, "s'han incrementat els esforços per tal de garantir una atenció ininterrompuda i s’han extremat les mesures de prevenció per prevenir possibles contagis". En aquest sentit, el que més preocupa a l’entitat són les dificultats per a proveir-se del material sanitari necessari (mascaretes i guants, principalment).
 
 
La resta de programes de tractament de Projecte Home segueixen funcionant a través d’un sistema de grups terapèutics per videoconferència i atenció telefònica i per correu, tant per a les persones usuàries com per a les seves famílies. Per aquesta via, s’atenen també aquelles persones que contacten per primera vegada amb l’entitat per demanar ajuda, iniciant el tractament telemàticament.
 
 
El confinament, una situació de risc
 
Tot i que Projecte Home Catalunya dona suport a les mesures que s’estan prenent i remarca la importància de quedar-se a casa, l’entitat també vol emfatitzar els riscos que suposa aquesta situació per a les persones amb addiccions i proposa fórmules per a contrarestar-la. El confinament pot causar la pèrdua d’hàbits, manca de programació horària i d’higiene, augment de la conflictivitat familiar o sensació de solitud i desamparament si s’està sol, desestabilització de la salut psicològica, dificultat per accedir a la medicació necessària, un increment de les ganes de consumir alcohol i tabac o un abús de les TIC (videojocs, apostes per internet, xarxes socials). Són circumstàncies que poden provocar recaigudes en el consum de drogues o altres situacions de risc per a les persones que estan fent un programa de tractament.
 
Per tal de minimitzar aquests riscos, els professionals de l’entitat recomanen establir unes rutines i uns hàbits diaris: aixecar-se cada dia a la mateixa hora, cuidar la higiene, respectar els horaris dels àpats i de feina, fixar-se unes responsabilitats i objectius en les tasques de la llar o els estudis, dedicar un temps a l’oci, practicar esport o bé fer activitats en família per millorar la comunicació entre els seus membres. Són recomanacions que serveixen també per al conjunt de la societat, per això Projecte Home publicarà cada setmana al seu web un vídeo amb recomanacions per seguir el confinament de la forma més saludable possible.
 
 
Deteriorament de la situació econòmica
 
Projecte Home també vol visibilitzar els problemes afegits per a les persones amb addiccions provocats per la pèrdua de la feina en un context com l'actual. "Tenir un treball digne és un dels principals factors de protecció davant d’una addicció. És per això que instem a prendre mesures per a protegir les persones més necessitades", expressa l'ong en el seu comunicat.
 
Finalment, l'ong també alerta sobre la necessitat d'ajudar els sense sostre, la majoria amb problemes d’alcohol i altres addicions, que es troben en una situació de màxima fragilitat, per estar hiperexposats al virus i allunyats del sistema sanitari.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari