Un total de 5.129 alumnes d’Infantil, Primària i ESO inicien el nou curs, marcat per la Covid-19

Cada centre ha dissenyat el seu pla d’actuació tenint en compte les instruccions dels departaments d’Educació i Salut

L'escola Mas Rampinyo s'estrena aquest curs com a institut escola
Alumnes del nou IE Mas Rampinyo esperen l'accés al centre en el primer dia del nou curs escolar, marcat per la Covid-19

Un total de 3.410 alumnes d'Infantil i Primària i de 1.719 d'ESO han iniciat aquest dilluns el nou curs escolar, marcat per la Covid-19 després de gairebé mig any sense activitat lectiva presencial per la pandèmia. Cada escola i institut ha dissenyat el seu pla d'actuació tenint en compte les intruccions dels departaments d’Educació i Salut de la Generalitat, que tenen per objectiu garantir la funció socialitzadora i formativa de l’escola i, alhora, ser un espai segur per minimitzar els riscos de contagi de la malaltia. L'altra gran novetat del nou any lectiu al municipi és l'entrada en funcionament de l'Institut Escola Mas Rampinyo, el segon centre públic de la ciutat que incorpora l'etapa de la secundària obligatòria. 

Per tal de facilitar la traçabilitat de possibles casos de Covid-19, els centres han reduït les ràtios i s'han creat grups estables de convivència. L’ús de la mascareta és obligatori a partir dels 6 anys i, abans d’entrar, s’ha de prendre la temperatura a tot l'alumnat i s'han de desinfectar les mans. Les entrades i les sortides es fan de manera esglaonada en franges de 10 minuts per evitar aglomeracions i els pares no poden entrar al recinte escolar.

La majoria dels centres han desdoblat les classes per rebaixar les ràtios per sota dels 20 alumnes. Aquesta mesura els ha obligat a sacrificar espais comuns com la biblioteca i les aules de música i plàstica per acollir els nous grups. Algunes escoles han hagut de demanar la utilització d’equipaments municipals per realitzar alguna activitat, com és el cas de les escoles Fedac i El Turó, que han sol·licitat a l’Ajuntament fer l’hora del pati a la pista de la Zona Esportiva Centre i al parc de la Cerveseria, respectivament. D’altres, com el Reixac, han decidit transformar el gimnàs en un altre espai per al menjador i fer l’educació física a les pistes exteriors. El Mitja Costa ha aprofitat tot l'espai de què disposa per poder desdoblar els grups més nombrosos –P5 i 1r– i ha habilitat l'antiga cuina i part del teatre –com també ha fet el Font Freda–, com a menjadors.

Les mesures excepcionals també han afectat a l’horari lectiu. Així, l’IE El Viver ha acordat eliminar la sisena hora per redistribuir el professorat amb l’objectiu de desdoblar grups, mentre que l’IE Mas Rampinyo ha optat per reduir mitja hora el temps de menjador i avançar la sortida a les 16h. 

 

Missatge institucional

A través de les xarxes socials l'alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha traslladat un missatge d'ànims al personal del món educatiu al que agraeix que porti mesos treballant per garantir que les escoles "siguin segures" i un altre a les famílies: "Entenc i comparteixo la por i la incertesa dels pares i mares, però hem de confiar en la professionalitat de la nostra comunitat educativa, tant pel que fa als docents, el personal d'atenció educativa, el d'administració i serveis". Campos reclama "responsabilitat" davant d'aquesta "nova normalitat" i compresió si s'ha d'interrompre alguna classe durant uns dies en cas que hi hagi algun episodi de la Covid-19.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari