Anna Vale desmunta falsos mites sobre el funcionament del cervell

La neurocientífica de la UAB protagonitza l’última xerrada de l’any de l’Aula MiR

Anna Vale, durant la conferència sobre neuromites i neurocerteses
Laura Grau

Desmuntar falses creences sobre el funcionament del cervell humà va ser el fil conductor de la conferència ‘Neuromites i neurocerteses’, que va impartir la professora de l’Institut de Neurociències de la UAB, Anna Vale. La xerrada forma part del programa lectiu de l’Aula d’Extensió Universitària i va tenir lloc a l’Auditori Municipal el 15 de desembre. 

La majoria dels neuromites tenen el seu origen en males interpretacions o generalitzacions. Per exemple, és errònia la creença que els humans només usem el 10% de les nostres capacitats. “No té sentit que un òrgan que consumeix el 20% de la nostra energia, no treballi al cent per cent”, va dir Vale, qui també va desmentir que el cervell es desconnecti quan dormim –“en la fase REM és tan actiu o més que durant la vigília”– o que els hemisferis dret i esquerra puguin funcio­nar separadament.  

En canvi, els avenços en neurocièn­cia i  tecnologia han fet rea­litat algunes idees que fa uns anys semblaven ciència ficció, com moure objectes amb la ment. “Avui dia s’està treballant en neuroprotesis que el pacient apren a moure a partir dels impulsos elèctrics del cervell”, va explicar la investigadora, qui també va parlar sobre l’envelliment del sistema nerviós.­ “És un fet inevitable, però no sempre comporta una gran pèrdua cognitiva si som capaços de mantenir-nos actius, menjar sa i fer exercici moderat al llarg de la vida”, va concloure.

L’Aula MiR reprendrà el programa l’any vinent, recuperant activitats que es van anul·lar per la Covid-19, com la conferència sobre maçoneria. Les persones interessades en formar part de l'entitat poden enviar un correu a [email protected]

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari