Alumnes de secundària rescaten records familiars de la Guerra Civil i la Postguerra

Estudiants de segon han publicat llibres en format digital amb les entrevistes als seus avis i àvies

Les entrevistes fetes a avis i àvies sobre com van viure la guerra civil i la postguerra és el fil conductor del llibre digital que han publicat els alumnes de segon d’ESO de l’INS Montserrat Miró. Un viatge en el record d’homes i dones que repassen les vicissituds que van haver de viure per tirar endavant en un país sense oportunitats. «No és una entrevista basada en un fet puntual, els alumnes han reobert la capsa dels records i han conegut, en molts casos, com els seus avis van arribar a Catalunya provinents d’altres parts de l’estat», relata Rebeca Lidón, la professora de llengua catalana que ha coordinat el projecte.

A través de preguntes i repostes s’apropen dues generacions. «Els avis viuen sovint silenciats i ara han pogut explicar en primera persona les seves arrels», afegeix Lidón, qui recorda que els nets i netes han pogut compartir temps i vivències durant la pandèmia i apropar-se a un període dur de la història dels país.

"La meva àvia va tenir una infància dura, amb poc menjar", explica l’alumne Àlex Valle. "He conegut la mort de familiars per culpa de la guerra i això m’ha impactat", reconeix Abril Guerrero. Altres, com la Susana Castillo, reconeixen que "nosaltres tenim una vida molt més fàcil de la que van tenir ells, que va ser molt dura". Sergi Zornoza confessa que amb el treball "he pogut saber coses de l’àvia sobre les que mai no havia parlat abans, i fins i tot ha recordat moments que tenia oblidats".

Els llibres digitals amb les entrevistes es poden consultar al web de l'INS Montserrat Miró."Aquest treball col·lectiu ens permet conèixer la importància no deixar morir el passat i que les noves generacions el puguin tenir present", acaba dient Rebeca Lidón.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari