Projecte per construir ciutats més segures

Hi participa el Centre Obert Font Pudenta

L’assetjament al carrer és una forma de violència que s’ha normalitzat i que impedeix a les dones gaudir de l’espai públic i del seu dret a moure’s lliurement. Amb l’objectiu de promoure solucions perquè les ciutats siguin espais d’inclusió, tolerància i oportunitats, l’ong Plan International, que treballa en la defensa dels drets dels infants, ha posat en marxa el projecte Safer Cities Girls, que compta amb el finançament de la Comissió Europea. Una vintena d’adoslescents del Centre Obert Font Pudenta, gestionat per Aldees Infantils, participa en aquesta iniciativa, que pretén estudiar la percepció de les noies sobre la seva seguretat a diverses ciutats de França, Bèlgica i Espanya, entre les quals es troba Montcada i Reixac. “Safer Cities posa el focus en la construcció de municipis més segurs per a les dones tenint com a punt de partida les seves experiències i propostes”, explica Antonia Ramón, coordinadora del Centre Obert de la Font Pudenta, qui destaca que el projecte també busca l’empoderament de les noies perquè siguin el motor de canvi de les seves ciutats. 
 
Diagnòstic
El projecte té com a punt de partida la realització d’una radiografia sobre la percepció de seguretat dels participants. Les dades es recopilen a través d’un mapa al web del projecte que servirà per quantificar la magnitud del problema de l’assetjament al carrer. Les joves que viuen a algunes de les ciutats participants poden compartir les seves experiències de forma anònima, assenyalant els motius pels quals no s’han sentit segures. 
Paral·lelament, s’ha obert un procés de participació juvenil en el qual els joves dels tres països participants poden reflexionar sobre la qüestió i conèixer les aportacions de persones expertes i responsables públics. La primera d’aquesta trobada virtual, amb prop de 500 joves, es va fer el 9 de febrer i n’hi ha previstes dues més, als mesos de març i abril. “L’objectiu és treballar l’assetjament al carrer des de la vessant transformadora de gènere amb tallers de sensibilització i formació”, ha manifestat Ramón. Una vegada finalitzat el procés de debat i reflexió, la idea és que els joves del Centre Obert Font Pudenta traslladin a l’Ajuntament les propostes recollides per millorar la seguretat de la ciutat. “Els adolescents han de ser ciutadans de primera i han de poder expressar les seves opinions”, ha indicat la coordinadora del centre obert.
 
Testimoni
Marta López té 16 anys i és una de les participants al projecte ‘Safer Cities’. “Fem activitats per intentar dissenyar una Montcada més segura”, explica la jove, qui opina que l’educació és bàsica per aconseguir ciutats més inclusives: “Hem parlat de millorar la il·luminació i la vigilància, però no podem tenir un policia tot el dia. El canvi real no s’aconseguirà fins que prenguem consciència com a societat. L’educació és clau per avançar”. Marta reconeix que evita passar per certs indrets del municipi que considera poc segurs. “Intento anar per zones transitades i ben il·luminades. Em fa por passar, per exemple, pel túnel de l’estació de Manresa, els polígons i la zona del parc de Mas Duran”, ha expressat Marta.
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari