L’Ajuntament i l’OCH denuncien la discriminació de les persones lesbianes

Amb motiu de l’efemèride, han elaborat un manifest conjunt per reivindicar els drets de les dones no heterosexuals

El Dia de la Visibilitat Lèsbica es commemora el 26 d'abril
UNLP

L’Ajuntament de Montcada i Reixac i l’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) commemoren un any més el Dia de la Visibilitat Lèsbica, enguany amb el lema que cal reivindicar-la perquè "la realitat que ens envolta continua donant per fet l’heterosexualitat, als centres de treball, als centres educatius, en l’àmbit sanitari, en les residències de gent gran, en centres esportius… es donen constantment situacions de discriminació directa o indirecta", indica el manifest conjunt elaborat per ambdós ens.

El document denuncia situacions de discriminació com ara el bullying que pateixen algunes alumnes als centres educatius pel fet de ser lesbianes, que la ginecologia doni per fet que les relacions sexuals de les dones són heterosexuals, el camí que cal recórrer encara en la reproducció assistida. Aquests fets són exemple de que encara cal lluitar per "aconseguir els plens drets en unes institucions que no s’han revisat ni modernitzat el suficient", diu el manifest.

L’efemèride reivindica que en la indústria cultural o en els materials pedagògics manquen contínuament referents. Els models de relacions afectives, els models de famílies que hi apareixen no són diversos. "Això es trasllada en el món quotidià en una societat que encara rebutja veure senyals d’afecte o sexualitat entre dones lesbianes", diu el document, que afegeix que "sovint trobem mirades de rebuig, i fins i tot, insults o agressions físiques en la via pública, en els transports públics, en els espais d’oci o inclús dins de les pròpies famílies". Segons l’enquesta europea LGTBI del 2020, el 61% de parelles homosexuals eviten agafar-se de la mà al carrer sempre o sovint.

Per tot plegat, el manifest diu que "segueix sent clau visibilitzar la realitat lèsbica i fer-ho sense el filtre de la mirada masculina que l’erotitza, l’estereotipa i l’instrumentalitza; segueix sent necessària la sensibilització i formació del personal sanitari, especialment d’atenció primària i  ginecològica, així com el personal de centres geriàtrics, i forces i cossos de seguretat de l’estat".

Deixa un comentari