Els CAP fan revisions a prop de 600 escolars

Les visites es concentren durant el mes de maig i se centren en els alumnes de primer i de sisè

Després del parèntesi del 2020 obligat per la pandèmia, els CAP del municipi han reprès aquesta setmana el programa de salut bucodental, una de les activitats comunitàries que oferten anualment als centres de primària i que enguany compta amb la participació de sis escoles –Ginesta, Reixac, El Viver, Font Freda, Elvira Cuyàs, Mitja Costa i Fedac.
La campanya, que compta amb el suport de l’Ajuntament, s’adreça a alumnes de 1r i 6è i es calcula que, en total, es faran revisions a prop de 600 escolars, a càrrec de dos equips –un del CAP Montcada i l’altre de Les Indianes– formats per una odontòloga i un auxiliar de clínica.
El programa de salut bucodental serveix per detectar càries, problemes de genives i la mala oclusió. “Les revisions ens permeten realitzar un diagnòstic precoç i derivar les famílies al seu CAP per fer un tractament primerenc o bé preventiu per evitar que el problema vagi a més”, ha explicat Anna López, odontòloga del CAP Montcada.
L’atenció primària cobreix les revisions odontològiques, el segellat de fisures, les fluoritzacions i les obturacions o empastaments a les dents definitives en infants fins als 14 anys. En el cas de les dents de llet, els tractaments que s’hi fan a la sanitat pública només són preventius.
López recomana a les famílies fer revisions periòdiques des que els infants tenen les primeres dents: “La higiene bucodental s’ha d’iniciar en l’etapa de nadons, quan apareixen les primeres peces i al CAP podem informar els pares sobre com fer-ho i amb quin tipus de pasta dentífrica”. Els principals consells per mantenir una bona salut bucal passen per raspallar les dents com a mínim dos cops al dia amb pasta fluorada i un raspall de filaments suaus i capçal petit, que cal renovar cada dos mesos; utilitzar fil dental o raspalls interdentals a diari; limitar el consum de productes ensucrats i d’alcohol i no fumar.  
 

Servei adaptat

En el marc de la pandèmia per la Covid-19, el servei d’odontologia a l’atenció primària s’ha adaptat per garantir la seguretat de la ciutadania. En els casos urgents –flegmons o abscessos a la geniva, traumatismes a la boca, hemorràgies que no s’aturen, dolor dental que no remet o úlceres que triguen més de 10 dies a curar–, es recomana anar directament al CAP. En cas de qüestions que no es considerin d’urgència, cal concertar cita prèvia per internet o bé per telèfon.
 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari