Nou curs escolar en pandèmia

Un total de 3.282 alumnes d’Infantil i Primària i prop de 2.400 de Secundària han tornat aquest dilluns a les aules a Montcada i Reixac

L'entrada al centre encara es fa aquest curs de manera esglaonada i diferenciada per cursos
Alumnes de P4 de l'escola Elvira Cuyàs. La mascareta no és obligatòria en l'etapa d'Infantil
Alumnes de 3r d'ESO de l'INS La Ferreria abans d'accedir al recinte escolar en el primer dia del curs

Un total de 3.282 alumnes d’Infantil i Primària i prop de 2.400 de Secundària han començat aquest dilluns al municipi el nou curs escolar, condicionat per segon any per la pandèmia. Els centres educatius mantenen vigents els protocols anticovid, com la mascareta obligatòria a partir dels 6 anys i les entrades esglaonades, però ja no cal mantenir la distància mínima als grups estables ni prendre la temperatura. 

A Montcada i Reixac, com a la resta del territori, hi ha menys alumnat que el curs passat a causa de la davallada de la natalitat. Així, a P3 hi ha un total de 292 matriculats –per primer cop, encara queden 74 vacants– i a 1r d’ESO han iniciat les classes 418 estudiants, una vintena menys que l’any passat. Malgrat tot, el municipi manté el mateix nombre de grups, tot i que distribuïts de manera diferent. Pel que fa a les millores, les obres d’ampliació dels dos instituts escoles –Mas Rampinyo i El Viver– s’han enllestit en els terminis previstos per iniciar amb normalitat el curs. L’INS La Ferreria també estrena enguany el nou edifici, que acull noves aules per a la Formació Professional. "Valorem positivament que hagi començat amb normalitat el nou curs i, tot i que s'han suavitzat una mica els protocols, fem una crida a la població a no relaxar-se perquè la pandèmia encara no s'ha acabat", ha comentat la regidora d'Educació, Jessica Segovia (ECP).

L’inici del nou curs sempre es viu amb molts nervis i alegria per part de l’alumnat, el professorat i les famílies. “Tinc moltes ganes de tornar a veure els companys i estic una mica nerviosa perquè és el meu últim any al centre”, assegura Noa Tenedor, de l’escola Elvira Cuyàs, qui reconeix que “és avorrit portar mascareta, però és necessària”. Una de les novetats d’aquest curs és que no caldrà portar-la al pati en el marc del grup bombolla, que ha recuperat la ràtio completa després que l’any passat es desdoblessin moltes classes per reduir el nombre d’alumnes per aula. El relaxament de mesures també ha permès enguany a les famílies d’Infantil accedir al pati per acompanyar els seus fills fins a la classe, una mesura molt celebrada entre els pares i les mares. “És un pas endavant el fet d’acomidar els infants dins el recinte escolar”, valora Iván Sánchez, pare d’un alumne de P4 a l’Elvira Cuyàs. Encetem el nou curs amb molta més tranquil·litat i més relaxats perquè ja tenim experiència en l’aplicació dels protocols i moltes persones, tant docents com progenitors, ja tenen la pauta completa de la vacunació”, ha destacat la directora de l’Elvira Cuyàs, Dolors Melero. 

Secundària

Els elements diferenciadors respecte l’any passat és que el curs actual és 100% presencial i una part important de l’alumnat ja està vacunat, fet que permetrà flexibilitzar les quarantenes. Els estudiants que hagin rebut la pauta completa o que ja hagin passat la malaltia no s’hauran de confinar si hi ha un contagi al grup i podran continuar fent classe de forma presencial. Per contra, els no vacunats sí que s'hauran de quedar a casa com a contacte estret i continuaran tenint classe, però en línia. Quan es confini una classe, no es farà proves a tot el grup per saber si hi ha més positius, tal i com passa amb la resta de la població des del passat mes de juliol. Em sembla bé aquesta mesura. Algun avantatge haurem de tenir les persones que decidim vacunar-nos”, ha indicat Àlex García, de 3r d’ESO de l’INS La Ferreria, una opinió que no comparteix la seva companya de classe Sara Jiménez, qui considera que “s’hauria d’esperar una mica més a eliminar les quarantenes perquè hi ha un gruix important de joves que no compleixen els protocols de seguretat”. Malgrat tornar a ser un curs condicionat per la pandèmia de la Covid-19, tant l’Àlex com la Sara s’han mostrat “molt contents il·lusionats” de començar un altre any lectiu.

Quant a les mesures d'higiene, es relaxen els protocols de neteja, que es farà un cop al dia, i es permetrà compartir material. Les aules es continuaran ventilant i es podran fer activitats extraescolars –amb un màxim d'entre 10 i 15 alumnes– i colònies, amb el protocol establert. Pel que fa les activitats esportives, les mesures s'equiparen a les de l'esport de competició.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari