Nou pas per disposar del Catàleg de Patrimoni arquitectònic de Montcada

Amb l’aprovació provisional del document, es desencalla una tramitació que va començar al 1999 i que, segons el regidor d’Urbanisme, va estar plena d’irregularitats

El Ple municipal del mes de juliol, celebrat ahir la tarda, va aprovar de forma provisional el Pla Especial Urbanístic de Protecció i Catàleg del Patrimoni arquitectònic, històric i ambiental de Montcada i Reixac. L'aprovació és va fer de forma unànime, però va anar acompanyada de dures crítiques del President de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), a la gestió del catàleg que va fer el govern anterior per considerar que "va avantposar els interessos especulatius a la defensa dels elements patrimonials", en paraules de Sánchez, qui va relatar un llarg i accidentat procés de tramitació ple d'irregularitats. 

L'any 1999 el govern sociovergent presidit per l'alcalde César Arrizabalaga (PSC) va encarregar a la Diputació de Barcelona un inventari del patrimoni arquitectònic a protegir. Al juliol del 2001, l'executiu va demanar excloure tres elements de l'inventari per poder atorgar llicències d'obres per edificar. Al juliol de 2002, el Ple va aprovar de forma provisional el catàleg però, mentre estava pendent del vistiplau de la Comissió Territorial d'Urbanisme de la Generalitat, va demanar la seva retirada l'abril de 2003. Un mes després, el plenari va aprovar un Pla de Millora Urbana per construir pisos en un espai de la Font Pudenta on hi havia un dels elements catalogats, les cases Camps, datades de principi del segle XX i d'estil modernista. Com el catàleg no estava encara aprovat, els habitatges es van poder enderrocar. No és fins al 2013, quan el regidor Dani Moly (CiU) assumeix la regidoria de Cultura i Patrimoni, que encarrega una actualització del catàleg a la Diputació. "En tot aquest temps van desaparèixer quatre fitxes de l'inventari inicial perquè la seva presència al document era una nosa per especular", va lamentar l'edil republicà, qui considera que s'han de dirimir responsabilitats al respecte. 

Tots els grups municipals van votar a favor de l'aprovació provisional del Pla, lamentant la pèrdua de patrimoni que va suposar la gestió de l'anterior govern durant el primer mandat i confiant que el catàleg sigui el punt de partida per conservar el patrimoni i evitar la seva degradació. Lupe Lorenzana, del grup socialista, va sumar-se a les crítiques del regidor d'Urbanisme, assenyalant que "ni l'actual grup municipal ni la direcció del partit comparteixen les formes d'actuar de les persones que van prendre aquelles decisions", en referència a l'etapa de César Arrizabalaga. 

Elements catalogats

El PEU inclou un total de 117 elements catalogats, que es classifiquen en 4 conjunts arquitectònics, 66 elements arquitectònics (arquitectura religiosa, pública, residencial rural i urbana, obres d’enginyeria i arquitectura industrial), 22 elements de jaciments arqueològics, 16 elements de patrimoni natural i 9 elements de patrimoni ambiental i paisatgístic. Per la seva banda, el total d’elements es divideix en tres categories de protecció: 3 són Béns culturals d’interès nacional: el Turó de Montcada, la Casa de les Aigües i la Mina i el Reixagó. Altres 13 són béns culturals d’interès locals i els 101 restants, béns de protecció urbanística. El punt aprovat al Ple també incorpora la tramitació de modificacions del Pla General Metropolità (PGM) en 14 elements, per resoldre el desajust entre el seu grau de protecció i l’aprofitament urbanístic que els atorga el PGM.

 

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari