Els espais escènics de Montcada acolliran una quinzena d’espectacles de teatre i música aquesta tardor

Els Premis Dalmau 2017 han recaigut en Joan Monclús, per la seva trajectòria en el món de la dansa tradicional catalana i ‘El llac dels cignes’ com a millor muntatge de la temporada anterior

Montcada a Escena compta amb un total de 8 muntatges en la seva onzena edició, dels quals 7 en són estrenes. El cicle de teatre local es va presentar ahir divendres, 29 de setembre, en un acte al Teatre Municipal, durant el qual es van atorgar els Premis Dalmau 2017 i també, com a novetat, es va presentar oficialment la programació d'espectacles professionals als espais escènics del municipi per al darrer trimestre de l'any. Montcada a Escena arrencarà el 8 d'octubre amb 'La paz perpetua', de Dèria Teatre, a l'Auditori Municipal (18h). Es tracta d'una faula que reflexiona sobre la llibertat de les persones. La Jove Finestra Estràbica actuarà el 22 d'octubre al Kursaal (18h), amb 'Il grande Canovaccio', un espectacle inspirat en la 'comedia dell'arte' italiana, amb personatges que mostren la grandesa i la misèria de l'ésser humà.
 
El cicle continua el 29 d'octubre amb 'Seqüències', al Kursaal (18h), del taller de l'Aula de Teatre, a partir d'improvisacions a l'entorn del cinema creades pels integrants del grup. El clàssic de Benet i Jornet 'Revolta de bruixes' és la proposta del grup Teatroia't, que es veurà el 5 de novembre al Teatre Municipal (18h). Escrita al 1981, l'obra mostra un combat ideològic entre un grup de dones contra el vigilant de l'empresa on treballen. La Plataforma Creativa El Trapecio porta 'Amor de Don Perlimplín con Belisa en su jardín', de García Lorca. Serà el 26 de novembre al Kursaal (18 h).
 
El grup TEA345 representarà al Teatre Municipal 'Yerma', de Lorca, un muntatge que va estrenar amb motiu de la Festa Major de Mas Rampinyo. Serà el 2 de desembre i amb dues funcions, a les 18 i les 22 h. Sayuc estrenarà 'Wanted. Más allá del oeste' el 13 de gener al Kursaal (18h), amb dues històries paral·leles i que tenen el 'far west' com a escenari. Com a cloenda del cicle, l'Aula de Teatre de Montcada i Reixac representarà 'Un somni' els dies 20 i 21 de gener, al Teatre Municipal, a les 18 h en ambdós casos. El muntatge conjunt serà per a públic familiar i és una versió de 'Somni d'una nit d'estiu', de Shakespeare. La companyia Teatrac finalment ha cancel·lat la representació de 'La ceba', prevista per al 16 de desembre al Kursaal. Totes les entrades tenen un preu de 7 euros i es poden adquirir per avançat a l'Auditori Municipal o bé, comprar-les pel servei www.mirteatres.cat.
 
L’alcaldessa, Laura Campos, en el seu parlament, va mostrar la seva satisfacció pel fet que bona part de les entrades a alguns espectacles es va exhaurir en pocs dies. “Aquesta és la millor resposta que podem rebre per compensar l’esforç que fem per programar amb recursos econòmics limitats”, a la vegada que va destacar la qualitat de les propostes professionals i del Montcada a Escena. L’edil va indicar que l’afluència als espais escènics municipals ha pujat un 14% respecte les dades del 2016, sense tenir en compte encara el que resta de temporada. Campos va agrair la dedicació de les companyies locals, expressant que “el teatre amateur és un dels grans tresors culturals de Catalunya; els grups assageu a hores intempestives, construïu els decorats amb les postres mans, busqueu recursos, material… és un gran mèrit el sacrifici que fe per realitzar els espectacles, que presenteu amb passió i il·lusió”.
 
La regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez, va explicar que cada cop el Teatre Municipal és una referència per les companyies teatrals. “Molts grups estrenen a Montcada i Reixac abans que a Barcelona, gràcies a acords de col·laboració que establim amb ells”, va manifestar. L’edil va destacar que enguany l’obra de cloenda de Montcada a Escena, ‘Un somni’, es dedica “al públic infantil, el més exigent i sincer de tots”, a la vegada que va destacar programes adreçats a la canalla, com ‘Anem al teatre”, amb el qual es pretén promocionar les arts escèniques des de la infància. Tant l’alcaldessa com la regidora van parlar de “la màgia del teatre i del seu poder d’evasió de la realitat”, en referència a la situació actual a Catalunya.
 
D'altra banda, el Premi Dalmau 2017 ha recaigut enguany en Joan Monclús, veí de Mas Rampinyo, pel seu paper en la recuperació i divulgació del ball de gitanes i d'altres danses tradicionals a Montcada i Reixac. Monclús, de 65 anys, va començar a ballar gitanes a final dels anys seixanta del segle passat i al 1972 va assumir les funcions d'ajudant al grup. Al 1985, va fundar l'Esbart Dansaire La Unió, amb la voluntat d'estudiar, difondre i conrear la dansa tradicional de Catalunya. La colla de gitanes a Montcada i Reixac va funcionar fins a final dels anys noranta. El guardonat va tenir paraules per a totes les persones que van col·laborar amb ell durant els anys que es va mantenir a Montcada i Reixac el ball de gitanes. “Gràcies per tants records, vivències i aprenentatges”, va dir. El Premi Dalmau al millor espectacle de la temporada anterior, triat per votació popular, ha estat per a 'El llac dels cignes', de Sant Petersburg Festival Ballet. En nom de la companyia va recollir el premi Carlos Bianchi, qui va lloar l’esforç que fa l’Ajuntament en la programació d’espectacles. Cliqueu aquí per veure la gala sencera. 
 
Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari