La moció de Cs contra el referèndum només rep el suport del PP

Dures crítiques a la regidora popular Eva García, en afirmar que els ferits a les càrregues policials de l’1-O són una “farsa”

La moció que va presentar al Ple d'ahir el grup municipal de Cs, amb tres regidors a l'oposició, sobre el referèndum de l'1 d'octubre exigint a l'Ajuntament que reafirmi el seu compromís amb la legalitat vigent i en defensa de possibles coaccions als treballadors municipals, va desencadenar una intensa discussió que va pujar de to quan la portaveu del PP, Eva García, va titllar de "farsa" la situació dels ferits en les càrregues policials que van dur a terme agents de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. L'edil va rebre insults de persones del públic, dues de les quals van abandonar la sala com a mostra de la seva indignació. L'alcaldessa Laura Campos, d'ICV-EUiA, va demanar calma als assistents, tot i amonestar el "to provocador" de la regidora popular. La moció de Cs no va prosperar perquè només va comptar amb el suport del PP.

El portaveu de Cs, David Gerbolés, va qualificar el referèndum de "performance", amb només un terç de participació respecte el cens total a Montcada –"fent un acte de fe i acceptant que es desenvolupés de forma neta", va afegir– i va criticar la participació de l'alcaldessa a les mobilitzacions que es van fer el 3 d'octubre a Montcada en el marc de l'Aturada de país i el fet de permetre que regidors del govern promoguessin l'enganxada de cartells massiva prèvia a l'1-O. "Tot, per contentar els seus socis de govern i poder continuar asseguda a la cadira", va concloure. La regidora popular va subscriure plenament les paraules de Gerbolés i va fer un paral·lelisme entre la conducta del govern de Puigdemont i el cop d'estat del 23-F, demanant que s'afegís a la moció un paràgraf "de suport incondicional a la Guàrdia Civil i a la Policia Nacional en la seva feina i de condemna de l'assetjament i la criminalització que els agents viuen a Catalunya"

La portaveu del PSC, M. Carmen Porro, per la seva banda, va condemnar la violència desencadenada per ambdues parts, "física per part del govern espanyol i política, per part del govern català", i va fer una crida a la calma i al seny català "com única forma de posar fi a la situació, entenent que un referèndum sense garanties no pot ser el punt de partida de cap decisió sobre el futur de Catalunya". El grup socialista no va donar suport a la moció de Cs perquè no va acceptar incloure cap referència a la necessitat del diàleg.

Pel que fa als grups en el govern, el portaveu d'ICV-EUiA, Òscar Gil, va manifestar la seva tristesa davant del "discurs d'odi" pronunciat per la regidora del PP, "que posa en evidència que la classe dominant vol seguir manant i no tolera un poble empoderat que prengui decisions" i va apel·lar al sentit comú i al diàleg entre les parts. Jordi Sánchez (ERC), va criticar la negativa del govern espanyol a reconèixer la realitat d'un poble que, tot i les amenaces, va fer cues a les escoles per poder votar i  protegir les urnes. "Va ser un èxit de convivència i respecte entre els votants del sí i del no i els abstencionistes", va remarcar el regidor republicà, destacant les dues grans manifestacions que van recòrrer el municipi amb motiu de l'Aturada de país, "que van cohesionar gent de tots els barris per a qui l'enemic comú són les elits corruptes de l'estat espanyol", va afegir. Mar Sempere, que va parlar en nom de Círculo Montcada, va dir sentir "vergonya i ràbia", davant els discurs de banalització de la violència que va fer la regidora popular.

Des de l'oposició, la portaveu del PDCAT, Montse Sánchez, va manifestar el seu vot "rotund" en contra de la moció i va compartir una reflexió de la seva filla de 13 anys sobre el que està passant a Catalunya: "Les societats evolucionen i si les lleis i els polítics no ho fan, no avançaríem, estaríem a l'època medieval". Per la seva banda, el portaveu de la CUP, Josep Galván, va reclamar a la regidora del PP "que deixés de ficar-se amb les víctimes per decència" i va negar que existís cap funcionari amenaçat ni coartat, amb motiu del referèndum com afirmava la moció de Cs. "Som culpables de trencar la legalitat vigent, però només ho hem fet per defensar-nos de les accions d'un imperi caducat hereu de Franco", va afegir.

L'alcaldessa Laura Campos va tancar el debat recordant a Cs que el referèndum estava convocat per la Generalitat i no pels ajuntaments, en resposta a les contínues al·lusions al seu paper durant la campanya de l'1-O i els dies posteriors, i va acusar la regidora del PP de "banalitzar" la violència exercida contra persones que només volien votar, tot recordant que la seva coalició mai ha compartit el full de ruta del govern català. "Ja no es tracta d'aconseguir o no la independència, sinó de defensar els drets i les llibertats en un moment d'involució molt preocupant", va concloure. 

 

Suport al manifest d'alcaldes de la comarca

Posteriorment a aquesta moció es va presentar una altra per part del govern que sí va prosperar en adhesió al manifest d’alcaldes del Vallès Occidental en relació a l’1-O també demanant diàleg i en repulsa de la repressió de l’Estat. Cs i el PP es van negar a participar en el debat de la moció en desacord amb el fet que s’hagués tramitat un dia abans del Ple amb caràcter d’urgència.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari