Trenta anys de l’incendi que va cremar Valentine i va angoixar la població montcadenca

El 31 d’octubre de 1987 bona part del municipi es va desallotjar davant l’amenaça d’una explosió a la fàbrica de pintures

 El 31 d’octubre de 1987 era dissabte, un dia d’aparent normalitat al municipi que va acabar esdevenint una jornada angoixant quan, a les 19h, es va declarar un incendi a la fàbrica Valentine, aleshores ubicada al nucli urbà, a tocar de la Ribera. Aquesta és la crònica del succés que va escriure a La Veu l’enginyer municipal Joaquim Boix:

«El dissabte, 31 d’octubre, Montcada vivia unes hores de preocupació. S’havia declarat un incendi als magatzems de matèries primeres de la fàbrica Valentine. Fóu més tard de les 7 de la tarda, quan sols quedava a la factoria un vigilant, en el moment en què, detectat l’inici del foc, s’inicià l’àmplia operació d’actuació davant l’emergència. Acudiren els bombers de 5 parcs mòbils diferents, 28 vehicles i 140 homes, també el personal de Valentine fins a uns 70. S’atacà el foc amb l’aigua dels camions-cuba de bombers, més els circuits interns de la fàbrica (el dipòsit d’incendis i la xarxa municipal). Un cop iniciada l’operació d’extinció, es treballà per isolar el foc al magatzem on l’explosió d’un dels bidons va projectar matèria incandescent al laboratori pròxim i aquest també va començar a cremar.

A les dues hores el foc començava a estar controlar i, a les tres hores, tots els presents vàrem adquirir consciència que el perill estava perfectament controlat per l’eficaç treball dels bombers i dels assalariats de l’empresa. Fins aleshores no s’autoritzà el retorn dels veïns a les seves llars d’on havien estat desallotjats per garantir la total seguretat. Fóu una mesura de prudència que els veïns van saber apreciar. Els bombers van seguir tota la nit atacant les restes del incendi que no va quedar totalment apagat fins al cap de bastantes hores. Quedava tot el treball de desenrunament de la nau de matèries primeres no sòlides i de part dels laboratoris.

L’activitat productiva es reinicià quasi immediatament, mentre els veïns es reunien en assemblea. L’equip de Govern municipal, que es va reunir i actuar des de pocs minuts després de detectat l’incendi i que va coordinar l’actuació de bombers, servei civil, sanitat i hospitals per si eren necessaris, va fer la mateixa nit una reunió d’avaluació dels danys amb els tècnics municipals, els tècnics de bombers i els de l’empresa.

S’ha reclamat de nou a l’empresa que planifiqui el trasllat del procés productiu, començant per les matèries emmagatzemades, tant el producte acabat com la matèria primera, a algun magatzem allunyat dels nuclis habitats. Posteriorment, i amb intervenció d’organismes supramunicipals, s’efectuarà la requalificació de l’actual sòl ocupat per l’empresa, passant-lo d'industrial a urbà a fi de poder-hi instal·lar equipaments i zona verda. S’ha procedit també de forma immediata a traslladar la descàrrega de les cubes de disolvents a la zona del riu per allunyar-la de la zona més transitada de l’avinguda de Llevant.

En resum, un accident important, d’efectes limitats gràcies a que ha funcionat el pla d’emergència que l’Ajuntament va obligar a confeccionar a l’empresa. Han funcionat també les mesures anti-incendis que caldrà actualitzar i reforçar. Ara caldrà que funcioni la comissió tripartida de veïns, Ajuntament i empresa per controlar les mesures i pla d’actuació futur, fins al trasllat definitiu de l’empresa».

(Les imatges filmades han estat cedides pel veí de Montcada i Reixac, Pere de Lamo) 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari