L’executiu gestionarà 45 milions d’euros dels quals 5,7 es destinaran a inversions

El govern assegura haver fet un esforç per avaluar els comptes de forma realista, fent aflorar el deute real

Els pressupostos municipals han estat finalment aprovats en Ple extraordinari aquest dijous, 26 d'abril, gràcies a l’abstenció de Ciutadans. Per tercer any consecutiu, la formació taronja ha propiciat que el govern en minoria –ICV-EUiA, ERC i Círculo– pugui dur a terme el seu projecte econòmic que puja a 45 milions d'euros, dels quals 5,7 es destinaran a inversions. L'alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA) ha lamentat a l'inici de la sessió plenària el retard amb què s'han presentat els comptes –presentats el 15 de març en audiència pública– motivat, segons ha dit, "per la dificultat d'equilibrar les despeses i els ingressos en haver de fer front cada any al pagament del deute d'expropiacions forçoses de zones verdes, que puja a 1,5 milions d'euros".

La voluntat de fer aflorar l'endeutament real del consistori i de no maquillar els números ha estat un altre dels arguments exposats per l'executiu. El president de l'Àrea Econòmica, l'ecosocialista Óscar Gil, ha assegurat que el govern ha fet un esforç per avaluar els ingressos de forma realista i incorporar mesures per millorar la situació financera de l'Ajuntament després que l'anterior govern (PSC-CiU) deixés la Tresoreria a 0 per pagar una part de les esmentades expropiacions. "Quan hem fet aflorar el deute real del consistori, hem vist que el nivell se situa en el 75%, xifra que ens obliga a tenir una tutela financera per part de la Generalitat cara a autoritzar el pressupost i les inversions". Gil ha afegit que el consistori dona, ara per ara, compliment als barems de solvència, però ha advertit que, si no s'apliquessin les mesures que hi ha en marxa, "en dos o tres anys aniríem cap a una intervenció dels comptes per part de l'Estat". L'edil també ha explicat que l'executiu ha elaborat una nova estructura pressupostària en què les partides es determinen en funció de projectes concrets, el que permet un control exhaustiu de la despesa.

 

Inversions

Pel que fa al capítol d'inversions, que puja a 5,7 milions d'euros, la informació ha estat detallada per la presidenta de l'Àrea Social, Mar Sempere (Círculo) i pel president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC). Sempere ha destacat l'esforç del govern per incrementar en 340.000 euros la despesa general de l'Àrea que presideix, "sobretot per destinar més recursos a l'atenció a les persones", ha dit. D'aquesta xifra 70.000 euros aniran a incrementar la partida d'ajudes al pagament d'habitatges; 70.000 més, al servei SAD d'atenció domiciliària que en total comptarà amb 1.125.000 euros i 80.000 als plans d'acció social. Quant a inversions vinculades a regidories de l'Àrea Social, Sempere les ha xifrat en 300.000 euros que es destinaran, entre d'altres qüestions, a habitatge social (170.000); a la millora d'equipaments culturals i educatius (150.000), i a projectes de Cultura i de Ciutadania (80.000).

Pel que fa a l'Àrea Territorial, Sánchez ha destacat algunes de les inversions previstes. Per a l'adquisició de zones verdes, en previsió de possibles demandes d'expropiació es destinaran 100.000 euros; per a actuacions a urbanitzacions amb dèficits com Gallecs i Vallençana Baixa, 300.000. A la muntanyeta de Can Sant Joan, en el marc de la Llei de barris, s'invertiran 800.000 euros dels quals el 50% els assumirà la Generalitat. Als pressupostos participatius se'ls dotarà amb 286.000 euros i a actuacions per millorar l'estalvi energètic a edificis i equipaments públics, es dedicaran 150.000 euros. En aquest últim apartat, Sánchez ha celebrat el bon resultat de les inversions que es van fer l'any passat per monitoritzar les despeses en consums d'aigua, de llum i de climatització: "Hi vam invertir 90.000 euros i n'hem estalviat 100.000 en el primer exercici".

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari