La Vallençana baixa avança cap a la consolidació com a sòl urbà

El Ple fa l’aprovació provisional del Pla de Millora Urbana que ara haurà de refrendar la Generalitat

La Vallençana baixa, una de les urbanitzacions del municipi encara pendent de consolidar com a sòl urbà, va camí de la seva regularització definitiva. Després que l’Ajuntament aprovés inicialment el passat mes de desembre el Pla de Millora Urbana (PMU), ahir es va fer l’aprovació provisional del document sense que s’hagi presentat cap al·legació. Ara es traslladarà a la Generalitat perquè doni el vistiplau definitiu i es puguin començar les redaccions dels corresponents plans de reparcel·lació i d’urbanització del sector on hi ha 31 parcel·les.

Segons va explicar al plenari el president de l’Àrea Territorial, Jordi Sánchez (ERC), el PMU s’ha dissenyat amb els mínims necessaris que marca la llei per dotar l’espai de serveis, evitar abocaments d’aigües fecals per manca de clavegueram i poder atorgar llicències de construcció als solars existents. Amb l’objectiu de reduir els costos, que han d’assumir els veïns, el projecte contempla que les línies elèctrica i telefònica no vagin soterrades i només s’asfaltarà la part central del carrer Quixot, deixant els camins d’accés a cada solar amb un aspecte més semirústic i natural. A més, el 10% del que els propietaris haurien de pagar al consistori per a la urbanització del sector es tornarà a invertir per abaratir el cost global de l’actuació que, segons els càlculs inicials, s’ha fixat en 1.174.000 euros –una mitjana de 37.880 euros per parcel·la. Per tal d’assumir els imports, l’Ajuntament vol negociar amb alguna entitat bancària la concessió de crèdits tous.

El que pretenem amb el PMU és solucionar els problemes dels veïns fent que el sector passi a ser sòl consolidat i es doti de serveis”, va dir Sánchez, tot ratificant que la voluntat del govern municipal passa per resoldre les “problemàtiques històriques” que tenen diferents urbanitzacions de la localitat. “A l’Estany de Gallecs ja hem arribat a un acord amb els veïns i també volem avançar a la Zona 21 de Terra Nostra, Can Pomada i Reixac; el Bosc d’en Vilaró té una casuística diferent a la resta, perquè es troba en sòl forestal i això dificulta trobar una solució a un problema que no és només urbanístic, sinó també social, perquè que afecta moltes famílies”, va dir l’edil.

El regidor de la CUP, Josep Galván, va demanar a l’executiu que vetlli perquè la urbanització no afecti el medi natural, atès que l’espai està a tocar del parc de la serralada de Marina, mentre que la portaveu del PP, Eva García, va expressar la seva preocupació per la dificultat que pot suposar per a alguns propietaris assumir el cost de la intervenció. També el president de l’AV Vallença-Reixac, Josep Cartanyà, en el torn de precs i preguntes a la fi del Ple, va demanar al govern que fos sensible en aquest punt.

Bosc d’en Vilaró

La situació d’aquesta urbanització, ubicada a la serralada de Marina, entre Montcada i Badalona, va centrar part del debat després que la regidora de Círculo a l’oposició, Ana Ballesta, decidís abstenir-se per poder fer un vot diferenciat respecte el seu grup i prendre la paraula al Ple. L’edil va celebrar l’aprovació del PMU de Vallençana baixa, tot comparant la seva situació amb la del Bosc d’en Vilaró. “Els veïns d’aquesta urbanització també paguen els seus impostos però a canvi no reben cap millora; l’equip de govern no té cap voluntat política de resoldre aquesta problemàtica”, va criticar Ballesta. Eva García també va afegir, després de votar a favor del PMU de la Vallençana baixa, que tant de bo actuacions d’aquest tipus es poguessin fer per dignificar el Bosc d’en Vilaró”.

El president de l’Àrea Territorial va respondre recordant que aquesta urbanització es va iniciar fa més de 50 anys i que el marc legislatiu sempre ha impedit la seva legalització. “Tots els plans fets fins ara qualifiquen el sector com a forestal i han anat incidint en la seva protecció com a tal; no s’ha de fer demagògia sobre aquesta qüestió ni enganyar els veïns, va dir l’edil. En la mateixa línia, l’alcaldessa, Laura Campos (ICV-EUiA), va reclamarsentit comú i deixar d’instrumentalitzar, d’utilitzar i manipular” els afectats, tot deixant que la Mesa Cívica i la comissió tècnica continuïn treballant possibles solucions.

A la fi del Ple, en el torn de precs i preguntes, dos veïns de la urbanització van intervenir per criticar la “ineficàcia” de la Mesa Cívica –constituïda fa un any amb la participació de totes les administracions afectades per abordar la problemàtica de la urbanització– i per acusar l’executiu local de manca de voluntat política.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari