Montcada obligarà els promotors a dedicar el 30% de les construccions a habitatge protegit

Aquesta és una de les propostes de la moció que va presentar la CUP en nom del Sindicat de Llogaters i Llogateres

El Ple Municipal de desembre, reunit ahir la tarda, va aprovar una moció que va presentar el grup municipal de la CUP en nom del Sindicat de Lloguers i Llogateres de Montcada i Reixac, seguint el model de la que han promogut a l'Ajuntament de Barcelona diferents col·lectius socials per fer front al problema de l'habitatge i frenar la nova bombolla immobiliària, que afecta especialment l'oferta de lloguer. Montcada, per la seva proximitat a Barcelona, està patint els efectes de la gentrificació, és a dir, l'arribada de veïns que són expulsats dels seus barris a causa de l'elevat preu dels habitatges. L'augment de la demanda de pisos de lloguer al nostre municipi ha fet que els preus es disparin i se situïn entre els 700 o els 800 euros mensuals de mitjana, quantitat inassequible per a moltes famílies.

El text proposa cinc acords principals: destinar el 30% del sostre dels edificis de nova construcció i els sotmesos a rehabilitació integral a habitatges de protecció oficial; regular la possible implantació a Montcada d'establiments d'allotjament turístic, albergs juvenils i habitatges d'ús turístic i reservar l'equivalent del 40% del seu sostre a habitatge públic; declarar certes zones de la ciutat com àrees de conservació i rehabilitació a partir d'un informe previ; convertir edificis de titularitat pública en edificis d'ús residencial i constituir un grup de treball que faci el seguiment de l'aplicació de la moció. El document va rebre el suport de tots els grups, excepte Cs i PP, que es van abstenir. 

El text de la moció va ser defensat per la portaveu del Sindicat de Llogaters i Llogateres de Montcada, Irina Casado, que va apel·lar a l'ajut de l'administració local per protegir els veïns de l'especulació del mercat lliure de vivenda, alertant sobre la gravetat de la problemàtica. "Les famílies han de dedicar entre el 50 i el 60 per cent del sou a sufragar les despeses d'habitatge, que s'han disparat en els últims anys i que obliguen molta gent a marxar del municipi", va dir Casado. El regidor de la CUP, Josep Galván, va agrair la iniciativa del SLM i va emmarcar la moció en la voluntat "de frenar l'escalada capitalista que impacta sobre les persones més humils de la societat". 

La portaveu del PP, Eva García, tot i reconèixer la problemàtica de l'accés de l'habitatge, va criticar que la moció és un calc de la de Barcelona i no va acompanyada de cap estudi econòmic sobre la realitat de Montcada que justifiqui les mesures que proposa. "Tenint en compte que tampoc hi ha uns pressupostos aprovats i que s'acaba el mandat, només pot ser considerada un acte de propaganda", va afegir García. El portaveu d'ERC i president de l'Àrea Territorial, Jordi Sánchez, va rebatre l'argument de l'edil popular, explicant que "només cal una modificació del PGM per obligar els promotors a destinar el 30% del sostre de construcció a habitatge protegit, mesura que volem aprovar de forma inicial en el aquest mandat". Per a l'edil, seguir el model de Barcelona també suposa un avantatge de cara a fer front de forma coodinada a les possibles al·legacions.

La portaveu de Círculo-Montcada, Mar Sempere, considera que les mesures que proposa la moció són molt necessàries "davant de la crisi social que provoca el mercat privat i especulatiu sobre l'accés a una vivenda digna". En aquest sentit, valora positivament que cada vegada siguin més municipis els que s'estiguin sumant a la Llei del Dret a l'Habitatge, "que ens permetrà encaminar les nostres accions i augmentar les nostres competències per resoldre la problemàtica". La portaveu del PdCAT, Montse Sánchez, va valorar la moció "com un punt de partida per generar habitatge protegit i gestionar serveis que facilitin l'accés de la població a la vivenda", però va condicionar l'èxit de les mesures proposades a la creació de la comissió de seguiment abans de finalitzar el primer trimestre de 2019. Óscar Pérez, de Cs, tot i manifestar l'acord del seu grup amb bona part de la moció, es va abstenir i va matisar que "cal donar el màxim de garanties als propietaris a l'hora de posar les seves vivendes de lloguer al mercat". El PSC va remarcar la importància d'adaptar els termes de la moció a la realitat local i fixar el mateix percentatge de construcció d'habitatge social a tots els municipis que se sumin a la iniciativa "perquè d'aquesta manera tots anem a una i tenim més possibilitats de tirar-ho endavant". Va tancar el debat l'alcaldessa Laura Campos, que va aportar algunes dades sobre "la realitat crua i dramàtica" de l'habitatge a Montcada, amb 564 famílies en llista d'espera per accedir a un pis protegit; 34, en risc de ser desnonades en breu i un exigu parc públic d'habitatge, format per 12 pisos de lloguer social. "Hem d'aplicar un canvi profund en les regles del joc i fer també corresponsables als promotors de vivendes", va manifestar Campos, qui també va exigir la implicació de les administracions supramunicipals en la resolució de la problemàtica.

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari