Màrius Serra: ‘Llegir és la forma més directa de posar-nos en la pell dels altres’

El periodista i escriptor defensa la literatura ‘com un antídot contra qualsevol fanatisme’ en la inauguració de l’Any de la Literatura Infantil i Juvenil

Al final de la xerrada, Serra va fer participar al públic amb un concurs d'enigmes lingüístics com el que fa a la ràdio
Màrius Serra va mostrar la seva capacitat de seduir el públic amb una xerrada amena i instructiva, on va transmetre la seva passió pels llibres

Amb la xerrada titulada ‘Jugar, llegir i, tal vegada, escriure’, l’escriptor i periodista Màrius Serra va inaugurar oficialment l’Any de la Literatura Infantil i Juvenil (Any LiJ) ahir la tarda a l’Auditori Municipal. L’autor va comparar el gaudi de la lectura amb els jocs de la infància i va explicar la seva experiència de creixement personal a través dels llibres i les biblioteques, on va descobrir la seva vocació literària i la seva passió pel llenguatge, especialment pels enigmes. Serra va proposar “un pacte de lectura”, que inclogui un espai, un temps i una actitud de concentració per poder llegir sense la interrupció constant que suposen els dispositius mòbils, especialment entre els joves. 

Davant de l’èxit de les plataformes de ficció televisiva com Netflix, que el periodista considera com les grans competidores de la novel·la, reivindica “la sobirania i la llibertat del lector per imaginar els personatges i les situacions a la seva manera i associar-los a les experiències pròpies”. En aquest sentit, per a Serra, llegir suposa la forma més directa de posar-se a la pell d’altres persones i ser capaços d’empatitzar. “Associar la normalitat a allò que s’assembla a nosaltres és la llavor de qualsevol fanatisme i aquest mal només es pot combatre llegint”, va remarcar l’autor, que va finalitzar la xerrada amb un concurs d’enigmes entre el públic.

L’acte va ser presentat per la regidora de Cultura i Patrimoni, Mónica Martínez (ICV-EUiA), qui confia que l’Any LiJ “sigui la llavor perquè molts nens i joves puguin esdevenir futurs lectors i, en alguns casos, escriptors”. Per la seva banda, l’alcaldessa Laura Campos (ICV-EUiA), va emmarcar la iniciativa en les accions que s’han fet durant aquest any, com la Fira Tastajocs i el festival d’art urbà MiraMiR, “per trencar la percepció que Montcada és una ciutat gris i castigada per les infraestructures”. L’Any LiJ és una iniciativa transversal en que col·laboren set regidories, les dues biblioteques, el Pla Educatiu d’Entorn, el Servei Local de Català (SLC) i el Centre de Recursos Pedagògics del Vallès Occidental. L’acte més destacat del programa serà la celebració de la I Fira del Llibre Infantil i Juvenil, que tindrà lloc el 23 de febrer. També hi haurà espectacles, xerrades, tallers, simposis i rutes literàries. Una altra cita significativa serà la festa del desè aniversari de la Biblioteca Elisenda, que se celebrarà el 29 de març. 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari