Rebutjada la moció de Cs demanant que no s’indulti els líders sobiranistes en cas que siguin condemnats

Tots els grups van votar en contra i la majoria va qüestionar les garanties processals dels encausats

Cs no va obtenir cap suport a la moció que instava al Ple a demanar al govern espanyol que no indulti els presos sobiranistes en cas que siguin condemnats a la fi del judici que és a punt de començar al Tribunal Suprem. El grup taronja va titllar els fets de setembre i octubre del 2017 de cop d’Estat i va recordar que, segons la Constitució, l’indult només és possible en cas de penediment. "Creiem necessari que la ciutadania sàpiga què es pensa fer, si acatar la justícia espanyola o adulterar-la", va argumentar el portaveu de Cs, David Gerbolés.

Tots els grups presents a la sala, el PSC, ICV-EUiA, Esquerra, Círculo, el PDeCAT i la CUP –la portaveu del PP, Eva García, va excusar la seva absència– van votar en contra de la moció. La majoria dels portaveus van retreure a Cs que el text no tingués a veure amb el municipi i també van coincidir a dir que "el judici està polititzat" i que "els encausats no tenen garanties processals". ERC, la CUP i el PDeCAT van reclamar la llibertat dels líders sobiranistes i el retorn dels exiliats i es van comprometre a "seguir lluitant per la independència de Catalunya i la implementació de la República".

Círculo ni tan sols va entrar al debat argumentat que no procedia i ICV-EUiA va qüestionar el contingut del text entenent que dona per fet que hi haurà una sentència condemnatòria. Els socialistes, per la seva banda, van demanar "resoldre el conflicte per la via del diàleg i deixar de fer-lo servir com a eina d’enfrontament polític".

En el torn de rèplica, Cs va recordar als grups que al Ple s’han tractat sovint mocions no relacionades amb Montcada, moltes d’elles també sobre el procés sobiranista, i va retreure al govern les seves crítiques sobre la vinculació del seu partit a les empreses de l’IBEX 35, tot recordant-li que això no ha estat impediment per pactar l’aprovació dels pressupostos municipals. Jordi Sánchez (ERC) va respondre que la prioritat del l’executiu és "governar per a tot el municipi i fer la feina el millor que podem", també va demanar a Cs no banalitzar sobre la situació en què es troben els polític sobiranistes empresonats i exiliats.

Mentre es va debatre el punt, un grup de persones assistents al Ple van exhibir cartells amb el lema ‘Llibertat presos polítics’.

 

Crítica d'Ana Ballesta

En un comunicat posterior al Ple, la regidora de Círculo en l'oposició, Ana Ballesta, ha criticat que el debat sobre la moció de Cs centrés la major part de la sessió. En el seu escrit, l'edil carrega contra el govern i, en especial, contra el seu grup, acusant-los d'"inoperativitat i falta d'iniciatives per solucionar els problemes de Montcada" i els reclama que aprovin ja els pressupostos del 2019. Aquesta demanda també la va fer en el torn de precs i preguntes dels regidors. 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari