El govern aprova el pressupost del 2020, que puja a 40,5 milions d’euros

El grups de l’oposició, PSC i Cs, voten en contra del projecte econòmic

El govern municipal, format per ECP i ERC, ha aprovat en solitari el pressupost municipal del 2020 que puja a 40,5 milions d’euros i s'emmarca en el Pla Econòmic i Financer (PEF) recomanat per la Diputació per tal que la corporació compelixi amb la Llei d'estabilitat pressupostària. Sota les directrius del PEF, el projecte es caracteritza per la contenció de la despesa i l'adopció de mesures destinades a augmentar els ingressos, com ara una pujada del 8% de l’IBI i també de l'IAE. D’aquesta manera, l'executiu vol evitar una possible intervenció dels comptes municipals per part del Ministeri d'Hisenda que deixaria el consistori sense capacitat de decisió sobre la seva despesa, un fet que posaria en perill el manteniment dels serveis que actualment presta a la ciutadania.

“Aquest pressupost respon a un acte de responsabilitat política i va acompanyat d'un Pla Econòmic i Financer que té com a objectiu sanejar els comptes i permetre que poguem tenir més capacitat de maniobra", ha dit l'alcaldessa, Laura Campos (ECP), en defensa de la proposta del govern. L'edil ha lamentat que els grups de l'oposició -PSC i CiU- hagin votat en contra del PEF -aprovat en el Ple ordinari- sense haver donat cap argument al respecte i també que hagin argumentat la manca de temps per estudiar el pressupost, tot recordant que la documentació es va donar fa 15 dies, d'acord amb el que marca el reglament.

Per la seva banda, el regidor d'Intervenció i Hisenda, Gerard Garrido (ERC), ha posat l'accent en l'esforç de contenció. "Hem fet un intens treball aquests últims mesos per ajustar al màxim les partides sense afectar la prestació de serveis", ha dit. Per a Garrido, la principal característica del pressupost rau en què posa les bases per redreçar la difícil situació econòmica del consistori: "Tenim un deute acumulat a causa de les expropiacions que ens condiciona i ho seguirà fent durant molts anys; per això no podem actuar amb una visió anual de la despesa, sinó que hem de pensar a mig termini".

 

Posicionament de l'oposició

El portaveu del grup socialista, Andrés Iruela, ha qüalificat d'"insofrible" el cost que tindrà per a les famílies l'increment de l'IBI. També ha considerat "poc oportú" delegar la recaptació dels impostos municipals en la Diputació pel cost que implica i en considerar que significa externalitzar el servei. D'altra banda, el PSC opina que les inversions previstes són massa elevades tenint en compte la situació de les arques municipals. En representació de Cs, la regidora Angelina Esther del Pino ha qüestionat el cost de l'organisme autònom d'informació local, Montcada Comunicació, de 380.000 d'euros, en comparació amb els ingressos que genera. També ha proposat al govern que estudiï instaurar zones blaves per a no residents a prop de les estacions del municipi.

En resposta a aquestes argumentacions, l'alcaldessa ha recordat al grup socialista que la pujada de l'IBI respon a la situació d'endeutament en què es troba el consistori fruit de la gestió del governn anterior, liderat precisament pel PSC i CiU. Campos també ha afegit que la delegació d'impostos en la Diputació no significa externalitzar el servei. Pel que fa als arguments de Cs, l'alcaldessa ha replicat que el pressupost de Montcada Comunicació està ajustat al màxim i que la principal despesa correspon al personal. Quant a la proposta de les zones blaves, ha dit que el govern l'estudiarà.

Repartiment per àrees

El pressupost del 2020 es distribuirà de la manera següent: Àrea Interna (16,2 milions d'euros) -és la més elevada perquè inclou la partida destinada a pagar els salaris de la plantilla municipal; Àrea Territorial (9,7); Àrea Social (7,1); Àrea Econòmica (6,6) i Presidència (794.000 euros). Pel que fa a les inversions, el govern prioritzarà la millora d'equipaments i instal·lacions esportives i actuacions a la via pública.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari