La plantilla se sent enganyada i veu perillar el seu lloc de feina

Incertesa sobre el futur de les plantes que la multinacional japonesa té a Espanya, una de les quals es troba a Montcada

Al voltant d’un miler de treballadors de Nissan es van concentrar ahir a la tarda durant una hora davant del consolat del Japó a Barcelona, tallant a continuació la Diagonal 30 minuts per exigir a la multinacional automobilística nipona un pla industrial que eviti el tancament de les plantes de la Zona Franca i Montcada així com de la resta de fàbriques que té a l'Estat. Els representants de la plantilla van anunciar la voluntat d’organitzar un calendari de mobilitzacions des d’ara i fins a l’estiu per defensar els seus llocs de feina.

La baixada de producció que viu Nissan des de fa uns mesos –segons els sindicats, es troba al 20% de la seva capacitat a Zona França i poc més d’un 30%, a Montcada– s’ha agreujat amb l’anunci que Mercedes Benz deixarà de fabricar al mes de maig la seva pick-up X-Class a la planta barcelonina. La multinacional també té previst retallar un 40% de la producció de la furgoneta elèctrica eNV200 a partir de Setmana Santa, el que implicarà la reducció d'un torn a la planta de carrosseria. Ara mateix, la fàbrica produeix dos models més a banda de la furgoneta elèctrica, la pick-up de Nissan i la Renault Alaskan.

Futur incert

La companyia ens diu que està preparant un pla de reestructuració i que al juny ens dirà alguna cosa, però que ara mateix les nostres plantes  són insostenibles”, ha explicat a laveu.cat Diego Belmonte, president del comitè d’empresa de Nissan a Montcada i representant del sindicat majoritari, Sigen-Usoc. El sentiment de la plantilla és que l'empresa no parla clar i la poca informació que dona és contraposada. Ens sentim enganyats, des del 2009 no ha parat de fer plans industrials que després no s’han complert i només han servit per rebaixar les condicions de feina”, lamenta Belmonte. L’últim pla data de l’any passat i va anar acompanyat d’una retallada de 600 treballadors a través de prejubilacions. El compromís de Nissan era fer una nova planta de pintura a Zona Franca amb una inversió de 70 milions, projecte que ha quedat aturat per la baixada de la producció.

Suport institucional

A la primera protesta dels treballadors de Nissan van ser presents l’alcaldessa, Laura Campos (ECP), i el regidor de Recursos Humans, Juan Carlos de la Torre (ECP), en suport a tota la plantilla –més de 2.600 empleats– i, en especial, als 180 que Nissan té a la fàbrica del Pla d’en Coll, dedicada a l'estampació dels vehicles. “Estarem al seu costat per a tot allò que necessitin”, ha dit Campos tot reclamant la intervenció de la Generalitat entenent que té un paper fonamental: “Ha d’aturar això amb polítiques actives per a la reindustrialització i amb actuacions preventives davant d’empreses que es troben immerses en expedients de regulació o amb un possible tancament en l’horitzó”.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari