El comerç de proximitat, obligat a tancar per la situació d’alarma tem pel seu futur

L’Ajuntament estudia noves mesures fiscals per alleujar la situació de bars i botigues de productes no bàsics

Amb excepció de les botigues d'alimentació i productes de neteja de la llar, la resta d'establiments de Montcada porten gairebé 15 dies amb les persianes baixades en compliment de les mesures de l'estat d'alarma. Aquesta situació suposa un gran impacte econòmic per aquest sector del petit comerç, la majoria negocis familiars regentats per una o, com a màxim, dues persones. A l'espera que es concretin ajuts i exempcions per suportar les pèrdues, els comerços confien poder sobreviure fins que torni la normalitat. Alguns es reivinten i utilitzen les xarxes per fer-se present en el dia a dia de la seva clientela.

La presidenta de l'Associació Montcada Centre Comerç (MCC), Helena Abril, ha enviat un missatge d'ànims als seus associats durant aquesta crisi. "El que fem és facilitar la informació sobre els ajuts oficials que vagi aprovant el govern i compartir tot allò que pensem perquè és important sentir que no estem sols", ha dit Abril, que regenta la botiga de roba i complements Amb hac al carrer Major. "Com a botiguera, entenc la sensació d'incertesa i ofec en veure que passen els dies i arriben factures de proveïdors, lloguers i altres despeses que hem d'assumir", lamenta Abril, qui confia que quan la situació es normalitzi, la gent reconegui el valor del comerç de proximitat i retorni a la petita botiga de barri en lloc de marxar a les gran superfícies.

Alguns establiments de l'MCC d'alimentació estan oferint serveis a domicili per a les persones que no poden desplaçar-se a comprar.  És el cas de la polleria Ca l'Estrelleta, al carrer Major, que regenta Margarida Inglada. Manté la botiga oberta, però reconeix que han baixat les vendes després dels primers dies de compres compulsives. "Hauria d'estar preocupada, però, en canvi, me n'alegro perquè això vol dir que la gent està fent cas de les normes i es queda a casa" , diu Inglada, que ha potenciat la venda per Internet, a través de les xarxes socials. 

Montse Macià, de la merceria Sisquet, a Can Sant Joan, no se'n sap avenir d'aquesta situació, insòlita en la història de la botiga, que va obrir la seva mare al carrer Bateria fa 56 anys. "El meu gestor m'ha dit que aquest mes no haurem de pagar la quota d'autònom i que cobrarem el 70% de la nostra cotització, un fet que em dona un cert marge de tranquil·litat", explica Macià, qui també valora positivament que els seus tres proveïdors habituals li han ajornat les factures fins que la situació es normalitzi, tot i que no pugui donar sortida al gènere nou de la temporada d'estiu. Macià també creu que és moment de reflexionar sobre la funció social dels petits comerciants "perquè en aquests moments difícils estan ajudant molta gent, posant en risc la seva pròpia salut".

El regidor de Comerç i Turisme, Salvador Serratosa (ERC), ha manifestat el seu agraïment a les botigues de productes de primera necessitat que fan possible que la vida continuï, arriscant la salut dels empleats, i ha lamentat les pèrdues que sofriran els petits negocis que han hagut de tancar temporalment. "Estem treballant per aplicar mesures fiscals que alleugin la situació del petit comerç i pendents d'exempcions i ajuts supramunicipals que puguin aplicar-se", ha dit Serratosa, qui anuncia nous plans de dinamització comercial quan es recuperi la normalitat "per tornar a posar en valor la tasca del comerç de proximitat".

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari