El magatzem d’aliments, en situació crítica

El retard en l’aportació que ha de fer la Unió Europea ha deixat el rebost gairebé sense existències

El magatzem d'aliments de Càritas Montcada, ubicat al Pla d'en Coll en un equipament municipal, es troba en la situació més crítica que ha viscut mai, gairebé sense existències. El motiu és doble. D'una banda, el retard en l'arribada dels productes que periòdicament facilita el Banc d'Aliments de la Unió Europea, que a principi de setembre només ha aportat una petita part de les tones compromeses ajornant la resta fins al 22 d'octubre. I de l'altra, l'increment del nombre de famílies que han estat derivades al magatzem des dels Serveis Socials de l'Ajuntament. Aquest mes de setembre s'hi han atès 465 unitats familiars. Els usuaris reben cada 15 dies un lot de productes bàsics que inclou, entre d'altres, arròs, pasta, llegum, conserves, llet, farina i sucre. La mitjana del material aportat, que varia en funció del nombre de persones, és de 25 euros. Un cop al mes també es distribueixen 1.000 kg de fruita i verdura fresca.

 

Mà estesa del consistori

"En els darrers mesos hem fet un esforç important per mantenir el ritme d'aportacions però la pandèmia s'està allargant massa i la situació s'ha fet insostenible", ha reconegut el mossèn Joan Ferrero, portaveu de Càritas al municipi. L’entitat ha recorregut a l’Ajuntament que, tot i que la passada primavera ja va avançar el total de la subvenció anual que atorga al servei, 20.000 euros, s’ha compromès a fer-ne una nova contribució de 10.000 més. D’altra banda, l’ajut de 13.000 euros que el consistori atorga anualment a altres projectes de Càritas Montcada es podrà derivar enguany al magatzem d’aliments, tot i no ser aquest l’objecte inicial de la subvenció.  

"Farem les aportacions necessàries per garantir un servei que ajuda les famílies més vulnerables", ha dit l'alcaldessa, Laura Campos (ECP), tot destacant la "feina ingent" realitzada per Càritas i el voluntariat des de l'inici de l'estat d'alarma. Sostenir el magatzem d'aliments serà, segons ha assenyalat l'edil, "una de les accions a incloure en el Pla de xoc contra la crisi sanitària i social aprovat en el Ple de juliol amb la unanimitat de tots els grups municipals".

 

Suports rebuts

Davant la crítica situació en què es troba el magatzem d'aliments, Cáritas ha reactivat la campanya que va posar en marxa a finals d'abril per fer front a la situació d'emergència provocada per la pandèmia i a la qual van respondre tant particulars com diferents empreses i col·lectius –la comunitat paquistaní, el PSC, el FB Montcada, l'AE Can Cuyàs, La Unió, Sin teta hay paraíso, Yeye Market, Ofistrade i Nissan. Aquest passat cap de setmana el grup Teatroia't va fer una funció solidària destinada a la compra d'aliments en què es van recpatar 525 euros. 

"Necessitem recursos urgentment; per això fem una crida a la societat civil, tant a empreses, com a particulars i administracions perquè hi col·laborin", ha dit Ferrero qui també ha agraït la tasca dels voluntaris que s'encarreguen de fer i repartir els lots cada setmana. Un dels més antics és José Antonio Martín, qui va començar a cooperar al 2007 i és molt conscient de la gravetat de la situació. "Aleshores –recorda– ateníem entre 50 i 60 famílies; el que està passant ara no ho havíem viscut mai, hem tocat sostre i, si no rebem ajuda, haurem de tancar"

L'entitat descarta organitzar recaptes puntuals a la porta de comerços del municipi perquè diu no disposar de la infraestructura necessària per fer-ho. Tampoc no sap si enguany es farà el Gran recapte que cada mes de novembre organitza el Banc d'Aliments, ja que no hi hagut cap comunicació oficial al respecte. Amb aquesta iniciativa l'any passat es van recollir al municipi 18 tones d'aliments.

Càritas Montcada disposa de dos comptes corrents –ES06 0081 0011 7100 0177 4983 i ES10 2100 3140 4422 0009 2629– per recollir aportacions econòmiques i també recull donacions de productes els dilluns al matí.

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari