Xavier Borràs: ‘Cal reduir contagis per no col·lapsar els hospitals’

El director mèdic de l’Hospital de Sant Pau protagonitza la segona conferència del nou curs de l’Aula d’Extensió Universitària

Cal reduir els contagis per no col·lapsar l’atenció sanitària als hospitals. Aquest és un dels missatges que va expressar el director mèdic de l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau, Xavier Borràs, a la xerrada que va fer ahir la tarda a l’Auditori Municipal, convidat per l’Aula d’extensió Universitària. Borràs va dedicar el gruix de la conferència a explicar el gran desplegament tècnic i humà que va haver de fer l’equipament barceloní per fer front a l’allau de pacients covid durant la primera onada de la pandèmia.

Abans de la conferència, ‘La Veu’ va entrevistar aquest cardiòleg i enginyer biomèdic, nascut al barri de Gràcia i resident a Montcada i Reixac.

Quina és la situació de la pandèmia a l’hospital de la Santa Creu i Sant Pau?

En les darreres setmanes, hem registrat un augment lent però constant d’ingressos. Ara per ara, tenim una trentena de pacients covid ingressats i sis a la Unitat de Cures Intensives. Tenint en compte que l’estada d’aquests últims acostuma a ser llarga, hem de canviar la tendència si no volem bloquejar els recursos sanitaris existents, tal com va passar en la primera onada de la pandèmia. És veritat que ara és fan moltes més PCR i que detectem molts pacients asimptomàtics i d’altres amb símptomes lleus.

Està justificada aquesta nova bateria de mesures anticovid que ha ordenat el govern?

L’esperàvem des de fa dies. Aquestes noves restriccions tenen com a objectiu reforçar el distanciament social, una mesura essencial per frenar els rebrots. La gent gran el pot matenir més fàcilment perquè el seu cercle de contactes socials és més reduït. En l’àmbit escolar, s’ha demostrat que hi ha un nivell de contagis poc significatiu gràcies als grups bombolla. És en els àmbits laboral i universitari, on hi ha moltes més relacions interpersonals, que s’han d’intentar minimitzar.

Tenim millors fàrmacs per fer front a la malaltia?

Ara sabem quins medicaments funcionen i quins no, però això no vol dir que tots els pacients de covid s’hagin de tractar. No hi ha cap tractament que no tingui efectes secundaris i en la majoria de pacients el coronavirus no té efectes greus. Per tant, hem de valorar la conveniència de donar-li o no, tenint en compte que el risc compensi el benefici. El que fem és seleccionar a quins pacients hem de donar el tractament, seguint com a criteri aquells que evolucionen malament i poden acabar a l’UCI.

Per què hi ha persones joves o sense antecedents que es posen tan greus?

La infecció del virus és igual per a tothom, però en la fase de resposta, hi ha un percentatge de pacients, entre el 10 i el 15%, que reaccionen de forma diferents perquè tenen una base genètica alterada. Aquesta alteració provoca que el virus sigui capaç de multiplicar-se molt més ràpidament, causant quadres molt greus. També trobem pacients que fan una reacció inmunològica tan potent que acaben intubats a l’UCI. Això explicaria l'ampli espectre de malalties associades al virus.

Quin és el missatge que vol fer arribar a la població?

Que ningú pot abaixar la guàrdia perquè encara no tenim marcadors inmunològics. La millor manera de no còrrer riscos és intentar no contagiar-se de la malaltia fins que no tinguem una inmunitat important a nivell poblacional, que és el que ens donarà la futura vacuna.

 

 

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari