Aprovats els pressupostos del 2021 amb el suport del principal grup de l’oposició

El PSC pacta el vot favorable amb el govern d’ECP i ERC a canvi d’augmentar la partida destinada a parcs infantils

Els pressupostos del 2021, que pugen a 49,2 milions d'euros, han estat aprovats aquests dijous en Ple extraordinari amb els vots de tots els grups excepte Cs. La proposta del govern –ECP i ERC– ha rebut també el suport del principal grup de l'oposició, el PSC, que ha pactat amb l'executiu un augment de 200.000 euros en la partida d'inversions destinada a la remodelació dels parcs infantils del municipi que quedarà finalment fixada en 520.000.

L'alcaldessa, Laura Campos (ECP), ha reiterat, com ja ho va fer en l'audiència pública de presentació dels comptes, que els pressupostos de l'any vinent seran "els més socials de la història de la corporació" ja que, a més de l’augment d’un 51% de la despesa destinada a l’Àrea Social, bona part de les inversions previstes –al voltant de 7 milions d’euros– també tenen aquesta vocació. Fer front a les necessitats de la població més vulnerable i als sectors més castigats per la crisi derivada de la pandèmia de la Covid-19 així com actuar sobre l’espai públic, són dos dels reptes més importants del govern. Per això es dotarà l’Àrea Social de 828.553 euros més i es destinaran 420.000 euros a la reparació de voreres; 422.000, a plans d’asfaltat; 330.000, a parcs infantils, i 330.000, a equipaments.

 

Sanejament dels comptes

El president de l'Àrea Econòmica, Gerard Garrido (ERC), ha estat l’encarregat d’explicar amb detall la proposta de govern i ha posat en valor la tasca feta pel departament d’acord amb el Pla Econòmic i Financer aprovat al 2019 que ha permès, segons ha dit, sanejar els comptes municipals reduint el deute i la càrrega financera: Ara es veuen els resultats de la bona gestió realitzada; gràcies a això hem pogut augmentar el pressupost i això que no hem inclòs les ajudes que han d’arribar tant de la Generalitat com de l’Estat”.

Pel que fa al repartiment del pressupost per àrees, Garrido ha indicat que la proposta de l’executiu passa per incrementar en un 51% la despesa a l’Àrea Social; un 36%, a l’Àrea Territorial; un 29%, la de Serveis Generals i un 2% la de Presidència, mentre que l’Àrea Econòmica baixa un 17% respecte l’actual exercici en bona part gràcies a què, amb el refinançament del deute passant de curt a llarg termini, ha baixat la despesa destinada al pagament d’interessos.

 

Parla l’oposició

El PSC, tot i donar suport als comptes, ha criticat el poc temps de marge – els 15 dies que marca el Reglament Orgànic Municipal– que han tingut tant l’interventor del consistori com els grups de l’oposició per avaluar la proposta del govern. També ha expressat els seus dubtes sobre la planificació dels ingressos entenent que és un risc preveure els que són volàtils, com ara els vinculats a noves construccions o multes i ha tornat a reclamar una baixada de l’IBI en considerar que la pujada que es va fer l’any passat havia d’haver estat progressiva. Tot i aquestes reticències, el grup socialista ha arribat abans del Ple a un pacte amb el govern per donar suport al pressupost. “El nostre acord respon a una qüestió de responsabilitat política en una situació de pandèmia que no sabem què ens pot deparar”, ha dit la regidora Nani López. El vot favorable ha anat també lligat a l’acceptació d’una proposta vinculada a la moció que el PSC va presentar al Ple de juliol per remodelar els parcs infantils del municipi, l’augment en 200.000 euros de la partida destinada a aquest efecte.

Cs ha estat l’únic grup que ha votat en contra del pressupost entenent que els ingressos previstos són “irreals”. “No es té en compte que ens trobem en una situació de pandèmia i ens ve a sobre una crisi social i econòmica; hi haurà molts impagaments perquè augmentarà l’atur i moltes petites empreses tancaran”, ha dit la regidora Angelina E. del Pino. Si bé el grup taronja qüestiona l’augment de partides destinades a la normalització lingüística i a comunicació corporativa, considera “coherent” la pujada del 52% per a la despesa social, encara que això no ha fet canviar el sentit del seu vot.

 

Resposta de l’alcaldessa

Laura Campos ha tancat el debat de pressupostos agraint el suport del PSC i el seu “sentit de la responsabilitat” i mostrant la seva incomprensió pel posicionament de Cs a qui ha acusat de fer demagògia. “No entenc que considerant coherent la despesa social, que és la més elevada de la història de la corporació, acabin votant en contra”, ha dit. L’edil també ha matissat que els ingressos que figuren al pressupost no estan inflats, sinó que s’han fet d’acord a una previsió “acurada i responsable”.

Quant a la proposta de rebaixar l’IBI feta pel PSC, l’alcaldessa considera que en l’actual context baixar impostos no és progressista perquè beneficia a qui més té. “Ara, més que mai, necessitem recursos per garantir uns bons serveis públics; el que hem de garantir són ajuts i exempcions perquè ningú es quedi enrere i tothom pugui fer front a les seves responsabilitats ciutadanes”, ha manifestat l’edil.

 

Seccions:
Etiquetes:

Deixa un comentari